$left
$middle

Nils Holmströms plats i Varvsstaden. Nu öppen för allmänheten. Foto: Petra Bindel

Varvsstadens första park har öppnat

Under Kockums glansdagar var detta en liten grön oas för de högre tjänstemännen. Idag har platsen återfått sin forna glans tack vare ett stort restaureringsarbete – och är nu öppen för allmänheten. 

Parken intill Kockums gamla administrationsbyggnad anlades i mitten av 1910-talet. Redan då var detta en plats dold för de allra flesta, då den låg inom det slutna varvsområdet. Det var här de högt uppsatta tjänstemännen på Kockums Mekaniska Verkstad flanerade, och Frans Kockum själv kunde se den från sitt kontorsfönster. Men när varvet lades ner 1987 förföll också parken.

Dammsög trädens rötter

Men idag, lite mer än hundra år senare, har parken återfått sin forna glans. Malmö stad har tillsammans med Varvsstaden AB sanerat marken, återskapat den gamla parkens utseende och lyckats bevara de 70 år gamla träden, bland annat genom att dammsuga dess rötter. Nu står de i ny frisk jord, redo att växa sig ännu större.
Träd i stadsmiljön är avgörande för ett gott mikroklimat, och speciellt stora gamla träd, säger Evelina Stjernfeldt, landskapsarkitekt på fastighets- och gatukontoret.
De bidrar också med skugga, vattenupptag och värmeutjämning.

Namngiven efter Kockums-vd

Igår blev parken också officiellt invigd, och namngiven. Nu heter den Nils Holmströms plats, efter en gammal vice vd/vd på Kockums Mekaniska Verkstad.

Platsen nås från Stora Varvsgatan 8, och är den första delen av Varvsstaden som öppnar upp för allmänheten. Fler gröna platser kommer tillkomma på väg mot en färdig stadsdel runt 2040, tillsammans med 2500 bostäder och flertalet verksamheter.

sv
sv