$left
$middle

Tre offentliga konstverk på Sofielund invigda

I går var det dags för invigning av tre offentliga konstverk som skapats av deltagare i Konstlyftet 2.0. Konstverken har skapats av Anna Jakobsson, Maxmud Warsame Haji och Uffe Reinholdsson från Holmgången daglig verksamhet.

Konstlyftet 2.0 är ett projekt som riktar sig till vuxna med kognitiv eller fysisk funktionsnedsättning och är ett samarbete mellan funktionsstödsförvaltningen, kulturförvaltningen och MKB. Under ledning av Malmö Konsthall och konstnärerna Karin Hasselberg Mang och Cecilia Wendt har deltagarna från Holmgången DV arbetat med att skapa konstverken på området Trevnaden i Sofielund.

- Det har varit jätteroligt att vara med i det här projektet. Jag tycker om att göra saker tillsammans med andra och det har vi verkligen gjort här, säger Uffe Reinholdsson.

Under 2021 har arbetsgruppen träffats både digitalt och fysiskt på Malmö konsthall för att arbeta med de nu utställda konstverken. Att låta processen få ta den tid som har behövts har varit avgörande för att slutresultatet blivit så lyckat. Verken består av en picknickfilt, ett cykelställ med personlig färgsättning, samt hexagoner med fotografier i olika färgtoner som har monterats på glasfasaderna mot Lantmannagatan och Rolfsgatan.

- Jag ville göra ett cykelställ som hade roligare färger än de andra i Malmö. Det är många som har rätt tråkiga färger, men det är inte min stil. Jag vill att Malmö ska bli en mer färgglad stad, så därför valde jag att göra ett cykelställ i en klar och glad färg, säger Maxmud Warsame Haji.

Torsdagens invigning inleddes med att El Sistéma från Malmö Kulturskola uppträdde. Det bjöds på alkoholfritt bubbel och snittar serverades av deltagare från den dagliga verksamheten Backa kök. Bland invigningstalarna på Sofielund återfanns bland annat funktionsstödsnämndens ordförande Roko Kursar som poängterade konstens möjligheter att bygga gemenskap och passade på att tacka konstnärerna för deras insats.

- Konsten ser bortom normer och fördomar. Den bygger broar och hjälper människor att inse att det inte finns några begränsningar för vad man kan uppnå. Jag vill rikta ett stort tack till alla inblandade i det här projektet och ett särskilt stort tack till de tre fantastiska konstnärer som genom sina verk har berikat vår stad.

Roko Kursar, funktionsstödsnämndens ordförande pratade om konsten som brobyggare.

Roko Kursar, funktionsstödsnämndens ordförande pratade om konsten som brobyggare.

sv
sv