$left
$middle

Foto: Urszula Striner

Tre våningar och en takterrass väntar på biblioteksbesökarna

Rosengårdsbiblioteket är det näst mest besökta biblioteket i Malmö. Nu har det blivit dubbelt så stort med ett extra våningsplan till barnen.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

Lokalerna i det förra biblioteket var slitna och det behövdes mer plats för alla besökare. Efter att ha drivit verksamhet i tillfälliga lokaler kan personalen nu äntligen ta emot besökarna i ett skinande nytt och modernt bibliotek.

Biblioteket ligger på samma plats som förut i Rosengårds centrum, men det har skjutit på höjden, med tre våningar, och blivit dubbelt så stort.

Besökarna har tyckt till

Förutom litteraturen finns nu spelrum, datorrum, ett allrum för arrangemang, studieplatser, en takterass och mycket mer.

– Det känns nästan för bra för att vara sant, säger bibliotekarie och projektledare Mette Agborg som har arbetat på Rosengårdsbiblioteket i 20 år.

När det nya Rosengårdsbiblioteket skulle utformas fick både unga och vuxna medborgare tycka till. Många av förslagen har nu blivit verklighet, till exempel fler datorer och studieplatser, ett tyst studierum, fikaplats samt mysiga läsplatser.

– När man är delaktig och kan påverka verksamheten tror jag att biblioteket känns ännu mer som ens eget, säger barnbibliotekarie Cecilia Kristiansson.

Första våningen är skapad främst för de vuxna besökarna, med vuxenlitteratur, tidskrifter och möjligheter att kopiera och söka information. Här finns också ett rum som till exempel kan användas till författarbesök och språkkaféer.

Skofritt på barnvåningen

På andra plan ligger barnens våning. Här är det alltid skofritt, strumporna får vandra runt på en stor gul matta.

– Nu har barnen sin egen plats i biblioteket och får verkligen äga den, säger Cecilia Kristiansson.

Vad tror ni att det nya biblioteket betyder för Rosengård?
– Jag tror att det betyder mycket att man satsar i ett område där många har tuffa villkor, till exempel att man bor trångt. Då är en sådan här mötesplats välbehövlig. Det är en plats att mötas, att kunna säga: ”Vi ses på biblioteket”, säger Mette Agborg.

sv
sv