$left
$middle

Flera större vägarbeten på gång under våren

Akutuella vägarbeten: malmo.se/vagarbeten

Under våren planeras ett antal större vägarbeten i Malmö, då både bussar och övrig trafik måste ledas om. I slutänden ska åtgärderna bidra till en förbättrad trafikmiljö.

Text: Johan Bentzel, Vårt Malmö

Malmö växer och fler ska samsas om utrymmet i staden. Därför behöver infrastrukturen rustas upp. Genom fler elektrifierade MalmöExpressen-bussar blir kollektivtrafiken dessutom mer tillgänglig och miljövänlig.

Men det innebär att vissa gator och torg måste anpassas till de nya bussarna. I samband med det anläggs också fler cykelbanor, då allt fler väljer att cykla.

Tillskott i staden

Under första halvåret 2023 drar fyra större projekt i gång: Södra Bulltoftavägen, Erikslustvägen, Linnégatan och busstorget på Gustav Adolfs torg.

– Det går inte att komma ifrån att det blir stökigt. Men vi hoppas att den nya infrastrukturen för både kollektivtrafik och cykel ska bli ett verkligt tillskott i staden, säger Christian Resebo, enhetschef på fastighets- och gatukontoret.

– Vi behöver öka kapaciteten i busslinjenätet, och samtidigt vill vi utveckla den starka cykelkultur som redan finns i Malmö.

Väg- och rörarbeten

Några av projekten samordnas med VA Syd, som bygger ut och moderniserar nätet för vatten och avlopp. Dels för att kunna ta emot större volymer i den växande staden, dels för att minimera riskerna för framtida läckor och översvämningar.

Under arbetenas gång behöver trafiken ledas om, vilket även påverkar delar av stadsbusstrafiken. Christian Resebo har full förståelse för att berörda Malmöbor kan tycka att det är jobbigt.

– Men vi försöker hitta bra lösningar som gör det så framkomligt som möjligt, även under byggtiden. Vi har kämpat för att det ska bli så lite störningar som möjligt.

Fyra stora vägarbeten i Malmö under våren 2023
sv