$left
$middle

Vinnarfilmerna av Malmö stads filmpriser på BUFF Malmö Filmfestival. Bilden är ett kollage av två bilder.

Unga filmjuryns pris och Malmö stads barnfilmspris är utsedda!

2023 firar BUFF Malmö Filmfestival 40 år och under årets upplaga har Unga filmjuryn från Sofielundsskolan och Juryn för Malmö stads barnfilmpris sett och valt ut varsin vinnare av festivalens tävlingsfilmer. Vinnare av Unga filmjuryns pris går till filmen Bullets och Malmö stads barnfilmpris går till skaparen av filmen Neneh Superstar.

Malmö stad har gett ekonomiskt stöd till filmfestivalen under de 40 åren som BUFF har funnits och för 22:a året i rad delas Malmö stads barnfilmspris ut. Årets upplaga av BUFF Malmö Filmfestival har ägt rum den 11-17 mars 2023 och då stoltserat med att ta världens bästa film från hela världen till Malmös biografer. Inför festivalen nominerade BUFF Malmö Filmfestival åtta filmer i varje tävlingskategori som respektive jury skulle se och bedöma.

Vinnarfilmerna i de olika kategorierna presenterades torsdagen den 16/3 under BUFF:s prisceremoni på Rådhuset i Malmö.

Unga filmjuryns pris

Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm delas varje år ut av en högstadieklass från Malmö, i år av elever från årskurs 8 på Sofielundsskolan. Elever och pedagoger arbetar med uppdraget under hela läsåret tillsammans med filmlärare på Kulturkopplingen, Malmö Kulturskola. Unga filmjuryns vinnarfilm får 25.000 kronor.

– Det är ärofyllt att som regissör och produktionsteam tilldelas ett pris som kommer direkt från ungdomarna. Unga filmjuryns pris kan kopplas till kulturförvaltningens arbete med Kulturell allemansrätt, som handlar om alla barns rätt till delaktighet och medskapande i kulturella aktiviteter och sammanhang. Det är med glädje som vi meddelar att unga filmjuryns pris i år går till den svenska filmen Bullets av Peter Ponikis, säger Linda Persson, drama-och filmlärare på Malmö Kulturskola.

Vinnare är Bullets

Originaltitel: Bullets | Land: Sverige | År: 2023| Regi: Peter PonikisI

Om filmen:

Abdels område gäller det att hålla ihop och ställa upp varandra. Om man hjälper de äldre killarna kanske man själv får hjälp när man behöver det. Abdel bär på en hemlig dröm om att bli veterinär men att gå sin egen väg är svårt i en miljö där vänner drar varandra nedåt. En Snabba Cash-doftande film om drömmar, vänskap och problematik i utsatta områden.

Juryns motivering:

”Filmen var rörande eftersom vi får följa huvudpersonen och se hur hans drömmar förstörs av människor i hans omgivning. Filmen visar också att även om man har ett bra hem, föräldrar och drömmar så kan man ändå hamna i fel kretsar eller gäng på grund av grupptryck. Skådespelarna gjorde ett fenomenalt jobb, speciellt med improvisationen som gjorde att filmen kändes väldigt verklig och underhållande.

Filmen var realistisk och berörde oss djupt, mest för att det är ett vanligt och växande problem i dagens samhälle att unga människor engagerar sig i kriminella gäng. Soundtracket, scenografin, manuset och miljön bidrog också till filmens rörande handling.

Filmen visade oss att vi som samhälle behöver göra mer för att dagens barn ska kunna stoppa denna nedåtgående spiral av våld och krossade drömmar.”

I juryn:

Elever från årskurs 8 på Sofielundsskolan i Malmö.

Malmö stads barnfilmspris

Malmö stads barnfilmspris går till den filmskapare som enligt juryns bedömning regisserat den bästa barnfilmen. Den vinnande filmen ska vara nyskapande och hålla hög kvalitet. Vinnaren belönas med 100.000 kronor.

– Juryn för Malmö stads barnfilmpris har under filmfestivalen sett de åtta tävlande barnfilmerna som alla håller hög kvalitet. Tävlingsfilmerna har bland annat berört ämnen som sorg och kärlek och varit fulla med monster, äventyr, miljöfrågor och dans! Det har varit en utmaning att välja bland flera väldigt olika filmer, men jag kan med glädje presentera den franska filmen Neneh Superstar i regi av Neneh Superstar som vinnare av Malmö stads barnfilmpris 2023. En film om att följa sin passion, säger Ann Körling strategisk filmutvecklare på kulturförvaltningen i Malmö stad.

Vinnaren är Neneh Superstar

Originaltitel: Neneh Superstar | Land: Frankrike| År: 2022 | Regi: Ramzi Ben Sliman

Om filmen:

Neneh lyssnar på rap i sina hörlurar. Hon är tolv år och på väg till balettakademin för audition. Men Neneh är inte är som de andra tjejerna. När hon tilldelas en plats på dansskolan blir hon överlycklig, men hennes utseende och sätt att vara gör det svårt för henne att passa in.

Juryns motivering:

"Vinnarfilmen skildrar en karismatisk huvudperson som följer sin passion. I Malmö och över hela världen övervinner unga människor begränsande fördomar för att nå sina mål – den här inspirerande filmen är deras berättelse. Anmärkningsvärda produktionsvärden skapar en färgstark, musikalisk och spännande film och den tonsäkra rollbesättningen av Oumy Bruni Garrel gör karaktären Neneh till en sann superstjärna."

I juryn:

Torbjörn Jansson - Manusförfattare och regissör som i över 30 år gjort barnunderhållning i alla möjliga medier.

Iben West - Regissör/producent/ljussättare, främst på Teater 23 i Malmö.

Christian Ryltenius - Regissör på Malmöbaserade Sluggerfilm.

Nicola Rabi - Filmfantast, juryveteran, ledamot i Malmö stads kulturnämnd och ordförande i Musik i Syd.

Janne Grönholm - Kommunalråd och ordförande för Malmö stads kulturnämnd.

Ann Körling - Strategisk filmutvecklare på Kulturförvaltningen, Malmö stad.

sv
sv