$left
$middle

Judith Butler kommer till Stadsbiblioteket för en heldag den 3 maj. Foto: Miquel Taverna

Judith Butler till föreläsningsserie om kön och sexualitet

Den amerikanska filosofen och författaren Judith Butler håller en föreläsning på Stadsbiblioteket den 3 maj. Föreläsningen är en del i en serie om kön och sexualitet.

Stora, internationella namn kommer till Stadsbiblioteket under året för att prata om femininitet, trans, maskulinitet, sexualitet och psykoanalys. Föreläsningsserien sker i samarbete med Aning – förening för filosofi och psykoanalys.

Samhällsdebatten kring könsidentitet är ständigt pågående med diskussioner om psykisk hälsa kopplad till könsidentiteter som utmanar normen, traditionella könsroller, och rättigheter till självidentifikation.

– Det känns därför viktigt att kunna erbjuda Malmöborna ett gediget program som utforskar ämnet tillsammans med namnkunniga och publicerade forskare, säger Rebecka Eriksson, arrangemangskoordinator på Biblioteken i Malmö.

En dag med Judith Butler 3 maj

Den 3 maj kommer en av världens mest betydelsefulla och inflytelserika tänkare vad gäller kön och sexualitet, Judith Butler. Butler är professor emeritus vid avdelningen för jämförande litteratur och programmet för kritisk teori vid University of California, Berkeley. Med sina böcker ”Gender Trouble” (1990) och ”Bodies That Matter” (1993) fick hen ett enormt genomslag inom genusvetenskap och feministisk teori.

Det blir dels ett längre seminarium där Butler tillsammans med Sara Edenheim, docent i historia och lektor vid centrum för genusstudier vid Umeå universitet och Charlotta Björklind, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och psykoanalytiker för barn och vuxna, tillsammans håller i föreläsningar, samtal och diskussioner med publiken under rubriken ”Gender Between Fear and Phantasy”. På kvällen avslutar Judith Butler med en föreläsning på temat ”Who’s Afraid of Gender?”. Föreläsningarna hålls på engelska.

Dany Nobus och Patricia Gherovici i höst

Under hösten fortsätter serien med Dany Nobus, professor i psykologi vid Brunell University, London och tidigare ledare för Freudmuseet i London, och Gunnar Karlsson, professor i pedagogik vid Stockholms universitet, docent i psykologi och psykoanalytiker.

Avslutar serien gör Patricia Gherovici, psykoanalytiker, psykoanalytisk handledare och författare till bland annat ”Transgender Psychoanalysis” (2017) och ”Please Select Your Gender” (2010). Ämnena som avhandlas i höst är maskulinitet, trans, samt den psykoanalytiska traditionens möjligheter och svårigheter att tänka kring detta.

Tidigare i vår har Jonna Bornemark och Kari Jegerstedt haft föreläsningar och seminarier i serien.

Program

Gender between fear and phantasy

Onsdag 3 maj, klockan 13.00–17.00
Seminarium med Judith Butler, Sara Edenheim och Charlotta Björklind. På engelska.
Plats: Röda rummet, våning 1 på Malmö stadsbibliotek

Who's afraid of gender?

Onsdag 3 maj, klockan 19.00–21.00
Föreläsning med Judith Butler. På engelska.
Plats: Ljusets kalender, våning 2 på Malmö stadsbibliotek

Maculinity

Söndag 29 oktober, klockan 10.15–15.30
Seminarium med Dany Nobus och Gunnar Karlsson. På engelska. 
Plats: Röda rummet, våning 1 på Malmö stadsbibliotek

“I Have Found Out Your Great Wound”: Masculinity without Gender in Contemporary Identity Politics

Söndag 29 oktober, klockan 16.00–18.00
Föreläsning med Dany Nobus. På engelska. 
Plats: Röda rummet, våning 1 på Malmö stadsbibliotek

Is a decolonial, depatriarchal, deheterosexual psychoanalysis possible?

Lördag 11 november, klockan 10.15–15.00
Seminarium med Patricia Gherovici. På engelska.
Plats: Röda rummet, våning 1 på Malmö stadsbibliotek

Neither Sex Nor Gender: A Matter of Life and Death

Lördag 11 november, klockan 16.00–18.00
Föreläsning med Patricia Gherovici. På engelska.
Plats: Röda rummet, våning 1 på Malmö stadsbibliotek

sv
sv