$left
$middle

Foto: Apelöga

Torghandeln på Möllevångstorget kontrollerad

I förra veckan genomfördes en samordnad kontroll av flera myndigheter av torghandeln på Möllevångstorget. Bland annat kontrollerade miljöförvaltningen ursprung på en del varor och Skatteverket mötte flera torghandlare som inte hanterade kassaregister och kvitton rätt.

I den samordnade kontrollen hos Möllevångstorgets torgandlare medverkade Malmö stads miljöförvaltning, Polisen, Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Arbetsförmedlingen. I kontrollen upptäcktes bland annat:

  • brister i hantering av kassaregister och kvitton som Skatteverket ska utreda
  • fordon som tillhörde livsmedelsverksamheter hade brister, vilket resulterade i två sanktioner från Arbetsmiljöverket till ett sammanlagt värde på 85 000 kronor
  • flera av torgverksamheterna brister i att kunna visa spårbarhet för de livsmedel som de säljer, vilket betyder att de inte kunde redovisa var de har köpt in sina frukt och grönsaker
  • en av torghandlarna hade gjort ägarbyte utan att meddela miljöförvaltningen, vilket innebär att miljöförvaltningen tar ut en sanktionsavgift.

Kontrollerna som görs i Malmö, där flera myndigheter samverkar, går under namnet Tryggare Malmö och görs för att motverka fusk och osund konkurrens. Inom branscher med mycket kontanta betalningar har det under längre tid funnits ett problem med inkomster som inte redovisas. Skatteverket uppmuntrar alla som köper något att ta emot eller begära kvitto när du handlar. Det är en mycket viktig del i arbetet med att minimera risken för ekonomiskt skattefusk (så kallad svart ekonomi) och därmed en snedvriden konkurrens för alla de företag som är skötsamma.

sv