$left
$middle

Youssif flydde till Sverige från kriget i Libanon. Att börja på Sfi var första steget mot ett friare liv Foto: Julia Lindemalm

”Språkresan" - kampanj för ännu fler deltagare på sfi

I Malmö möts människor från världens alla hörn, som av olika anledningar lämnat sitt hemland. Oavsett hur vägen hit sett ut finns det något som hjälpt när livet börjat om på nytt: Det svenska språket.

Komvux Malmö driver en kampanj som heter "Språkresan" för att locka fler till sfi, svenska för invandrare. Målet med kampanjen är att inspirera och nå ut med information om sfi till alla Malmöbor som talar andra språk än svenska och ännu inte har läst sfi.

Alla människor bär på en historia och en dröm om framtiden. Men ibland tar livet plötsliga vändningar. I Malmö möts människor från världens alla hörn, som av olika anledningar lämnat sitt hemland. I kampanjen delar sex människor med sig av sin resa från sitt hemland, om upplevelsen av att komma till Sverige – och om vikten av att lära sig svenska för att få ett jobb och bli en del av sitt nya land.

– Sfi har en otroligt bred målgrupp. Vi försöker nå människor från hela världen, med olika bakgrund och med olika förutsättningar. Vi har därför valt att göra kampanjen på olika språk för att nå ut till de som inte kan svenska. När människor delar med sig av sin berättelse på sitt modersmål skapar det en helt annan närhet och insikt. Vi hoppas att de som inte kan svenska tar del av berättelserna på sitt eget språk och blir nyfikna på hur sfi kan öppna dörrar till nya möjligheter, säger Sara Calmram, kommunikatör på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen och projektledare för kampanjen.

sv