$left
$middle

Positiv utveckling på Södra Sofielund - inte längre särskilt utsatt enligt polisen

Polisen klassar i sin nya lägesbild 59 områden i Sverige som utsatta eller i risk. Av Malmös fyra utpekade områden klassas Seved i Södra Sofielund, inte längre som särskilt utsatt.

Utsatta områden

I den nyligen presenterade lägesbilden från polisen, där 59 områden i Sverige klassificeras som särskilt utsatta, utsatta eller i risk, framkommer det att Seved inte längre klassas som ett särskilt utsatt område. Av stadens fyra identifierade områden bedöms nu två vara särskilt utsatta och två är riskområden.

Lägesbilden bygger på bedömningar från Malmös lokalpolisområden och tar hänsyn till olika faktorer som hot, utpressning, våldshandlingar, narkotikahandel, samhällsmissnöje och invånarnas deltagande i rättsprocessen. De utsatta områdena delas upp i tre kategorier: utsatt område, riskområde och särskilt utsatt område, där den sistnämnda utgör den allvarligaste kategorin.

De nuvarande särskilt utsatta områdena i Malmö är Nydala-Hermodsdal-Lindängen och Rosengård. Seved på Södra Sofielund och Holma-Kroksbäck klassas som riskområden.

Många bidrog till ett tryggare Seved

Seved kallas den del av Södra Sofielund som ligger runt Sevedsplan, Rasmusgatan och Jespersgatan.

Seved har genomgått stora förändringar under senare år när det gäller brottsligheten i området. När Polisen började med sina lägesbeskrivningar, år 2015, betraktades området som ett av landets särskilt utsatta områden, vilket ledde till ökade polisresurser för att hantera områdets problem med bl.a. skottlossningar och öppen droghandel. Samtidigt intensifierade olika aktörer sitt engagemang i området. Föreningar, boende, Fastighetsägare Sofielund BID, Malmö stad och så klart polisen.

– Seved har haft en positiv utveckling under flera år. Ett kvitto på det är att området inte längre klassas som ett särskilt utsatt område i polisens senaste lägesbild. För att förändra ett område krävs att många jobbar tillsammans mot samma mål. Polisen har satsat på ökad kamerabevakning och högre närvaro i området. En annan viktig del, utöver insatser från Malmö stad och föreningar, är att flera fastighetsägare gått ihop. Det har varit väldigt effektivt, säger kommunpolis Tobias Bråhammar.

Lägesbilden baseras på underlag från lokalpolisområden och omfattar perioden maj 2021 till mars 2023. Den nationella lägesbilden uppdateras vartannat år sedan 2015 och inkluderar bedömningar av utsatta områden och polisens arbete.
Läs mer på polisens hemsida

sv