$left
$middle

Det nya kvarteret ”Embassy of Sharing” byggs mellan köpcentret Emporia och tågspåren. Här blir det ett områdesbibliotek, ett yttrandebibliotek och en kulturhub för unga kreatörer. Allt samlat i ett nytt kulturcentrum – Kulturfyren. Illustration: Wingårdhs

Kulturen får eget centrum i Hyllie

I höst får Malmö ett helt nytt kulturcentrum. Kulturfyren samlar nya Hylliebiblioteket, Dawit Isaak-biblioteket för förbjuden kultur samt ”Work in progress”, den nya mötesplatsen för unga kreatörer, på en och samma plats.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

Kulturfyrens verksamheter ingår i kvarteret ”Embassy of sharing” som just nu håller på att växa fram i Hyllie. De" delar på 1 700 kvadratmeter i byggnaderna Fyrtornet och Drivbänken som länkas ihop med en gångbro.

Caroline Cline på kulturförvaltningen är projektledare för Kulturfyren. Hon säger att boende i Hyllie och andra Malmöbor kan engagera sig och vara med och påverka hur verksamheterna ska se ut.

– Det är en fantastisk möjlighet för boende att utveckla den här platsen. Hyllie är en stadsdel där det inte finns en tydlig boendekultur ännu. Många associerar nog platsen med de mer kommersiella verksamheterna som finns där i dag, säger hon.

Öppnar under 2024

Caroline Cline tror att mycket kommer att hända i stadsdelen de närmaste 10–20 åren.

– Det ska bli spännande att utforska närområdet och se vilken typ av områdesbibliotek som öppnar här. Boende i till exempel Hyllie, Kroksbäck och Holma ska kunna känna att ”Det här är en plats för oss”.

Verksamheterna kommer att öppna upp gradvis under 2024 och 2025. Dawit Isaak-biblioteket lämnar inte sina lokaler på Bergsgatan förrän 2025, men under tiden kommer biblioteket att genomföra pop up-
arrangemang i Kulturfyren.

– Det här första året blir en chans för oss att testa och prova. Allt ska vara väldigt flexibelt så att man lätt ska kunna ändra om i det fysiska beroende på arrangemang, säger Caroline Cline.

Unga formar kulturen

I "Work in progress" lokaler kommer det att finnas en multiscen som kan användas till olika arrangemang. Annars är det inte fastställt vad som ska finnas i lokalerna. Det ska unga Malmöbor få vara med och utforma under de första två åren.

– Det är viktigt att vi som tjänstemän inte sitter och vuxengissar vad den här gruppen behöver. Vi får se vad behoven blir. Blir det musikstudior och replokaler, eller är det mer en möjlighet att träffas och skapa känslan av ett community som är det viktigaste, säger Caroline Cline.

Plats för fria kulturlivet

Hyllies nya kulturcentrum kommer också att vara en plats där andra kulturinstitutioner i Malmö kan gästspela.

– Det blir en mötesplats för alla verksamheter som kulturförvaltningen har. Man kommer att se nedslag från alla våra olika institutioner.

– Dessutom kan det fria kulturlivet, civilsamhället, föreningar och medborgare nyttja platsen och arrangera event. Kulturfyren blir en intressant knutpunkt för hela Malmö, men också till Europa och världen, säger Caroline Cline.

sv