Malmö stad
$left
$middle

Kommunstyrelsen - aktuella beslut i oktober

Håll dig uppdaterad om de politiska besluten i Malmö. Varje månad presenterar vi här ett urval av de beslut som tas i kommunstyrelsen. Sammanträdet den 15 oktober hade bland annat fokus på delårsrapporten och ny stadion i Malmö.

Ny stadion i Malmö viktigt steg i utvecklingen av Stadionområdet

Att uppföra en ny Malmö stadion, en modern elitarena, är ett viktigt steg i utvecklingen av Stadionområdet. Nu har kommunstyrelsen godkänt fritidsnämndens ansökan om att bygga en ny stadion och ärendet går vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Utvecklingen av Stadionområdet har redan kommit en bit på väg med bland annat utbyggnad av Annebergsskolan, Malmö idrottsgrundskola och sporthall. I den norra delen pågår projektering för multisportanläggning med fotbollsplan, baskethall, kontor och undervisningslokaler för idrottsgymnasieskolan. Nu ansöker fritidsnämnden om en investering i en ny Malmö stadion samt om utökat kommunbidrag för driften.

-Stadionområdet är redan idag ett starkt profilområde i Malmö med fokus på elitidrott, utbildning och evenemang. När vi utvecklar Stadionområdet så gör vi det för kommande generationer, och skapar en hemmaplan för idrotten både i vardagen och för de stora evenemangen. Nu bygger vi en modern elitarena, men vi gör det med blinkning till historien, säger Johan Hermansson, direktör på fritidsförvaltningen i Malmö stad.

Läs fördjupad artikel: Ny Malmö stadion viktigt steg i utvecklingen av Stadionområdet

Delårsrapport 2024

Malmö stad bedöms uppfylla målet om en god ekonomisk hushållning 2024. Trots ett förväntat underskott visar delårsrapporten att Malmö stads ekonomi är stabil, vilket ger förutsättningar att möta kommande utmaningar för verksamhet och ekonomi. Bedömningen baseras främst på att ekonomiska resultat är i balans enligt budget, att finansiella mål förväntas nås och att arbetet med kommunfullmäktiges mål går framåt.

Malmö stad beräknar göra ett underskott på 61 miljoner kronor för 2024. Genom att använda pengar från den reserv som byggts upp under tidigare år med överskott balanseras budgeten och kravet på en budget i balans uppfylls.

Prognostiserat resultat för kommunkoncernen 2024 är 28 miljoner kronor.

Utifrån nämnder och bolags delårsrapporter bedöms sex av 15 kommunfullmäktigemål uppnås för 2024, resterande nio mål förväntas delvis uppnås.

Kommunfullmäktige tar beslut om delårsrapporten vid sitt sammanträde den 31 oktober.

Läs fördjupad artikel: Delårsrapport 2024: Malmö stads ekonomi stabil trots underskott

Hybridgräsplan på Rosengårds Södra IP

Satsningen på hybridgräsplan på Rosengårds Södra IP är en del i arbetet med att tillgodose behovet av fotbollsplaner som är godkända för spel i förbunds- och elitserier i hela staden. Det är också en viktig del i utvecklingen av Rosengård och Amiralsstaden.

Utvecklingen kommer att ske i etapper under ett par år. Med denna satsning får Malmö ytterligare en bra fotbollsplan som klarar av spel i division 1.

Ärendet går vidare för beslut i kommunfullmäktige.

Upphörande av Vårt Malmö

Den tryckta tidningen som har skickats ut till Malmöbor med information om kommunens verksamheter och beslut i mer än fem decennier läggs nu ner. Minskad efterfrågan på papperstidningar och en ökad övergång till digitala kanaler samt höga produktions- och distributionskostnader har lett till beslutet, som fattades av kommunstyrelsen.

Malmö stad planerar nu att satsa mer på att öka sin digitala närvaro i sociala medier och de digitala kanaler som vi redan har tillgång till samt utveckla nya sätt att nå fler målgrupper. Sista numret av Vårt Malmö skickas ut den 3-6 januari.

Läs fördjupad artikel: Upphörande av Vårt Malmö - en tidning med anor från 1967

Upphävande av beslut om bidrag till Ibn Rushd

År 2023 beslutade kommunstyrelsen att studieförbundet Ibn Rushd skulle arrangera Eidfirande i Malmö under åren 2024 till 2026.

I december 2023 granskade Folkbildningsrådet studiematerial som Ibn Rushd använt och fann att det hade odemokratiskt innehåll. Kommunstyrelsen valde då att avvakta Folkbildningsrådets uppföljning av granskningen och tilldelade inget medel till Ibn Rushd under 2024.

Flera efterföljande utredningar har visat likartade problem som Folkbildningsrådets granskning visade. Kulturnämnden avslog den 27 augusti 2024 Ibn Rushd ansökan om stöd till studieförbundet med motiveringen att organisationen inte uppfyller gällande stödvillkor i fråga om respekt för grundläggande demokratiska värderingar. Kommunstyrelsen delar denna bedömning och kommer inte att ge medel till Ibn Rushd för Eidfriande under kommande år.

Just nu undersöks formerna för Malmös Eidfirande.

Vill du ta del av politiska beslut?

Alla ärenden för kommunstyrelsens sammanträde finns i Medborgarportalen. Här hittar du handlingar, tjänsteskrivelser och protokoll med yrkanden och reservationer. Nästa referat planeras att publiceras den 30 oktober.

sv