$left
$middle

Trygghet och elevinflytande

På Sofielundsskolan arbetar vi kontinuerligt med trygghet, likabehandling och elevinflytande.

På skolan finns ett trygghetsteam som träffas regelbundet. Trygghetsteamet består av kuratorer och dramapedagog.

I dialog med skolledning planeras trygghetsinsatser och värdegrundsarbete utifrån analyserade behov kopplade till utredning av kränkningsärenden.

Vår målsättning är att alla på Sofielundsskolan ska trivas och känna sig trygga. Både elever och personal. Trygghet och trivsel på skolan är allas ansvar och vi ska gemensamt verka för att förverkliga vår vision.

Elevernas delaktighet och inflytande i detta arbete är en förutsättning för ett bra resultat. Därför har vi en verksamhet med faddergrupper. Både Skollagstiftningen och Arbetsmiljölagen ger elever rätt till inflytande. I Skollagen och i Läroplanen betonas betydelsen av elevernas ansvar och inflytande i skolan.

Elevers rätt till inflytande och ansvar handlar om att ha få möjlighet att påverka sin arbetsmiljö, undervisningens utformning och innehåll samt ha insyn över sitt eget lärande. Det kan till exempel gälla att gemensamt ta fram skolans värdegrund, eller hur likabehandlingsarbetet skall bedrivas på skolan eller hur man kan sänka ljudnivån i allmänna utrymmen.

I all vår verksamhet är känslan av trygghet grundläggande. På Sofielundsskolan innebär detta bland annat att alltid ha nära till en vuxen person.

Elevråd

Eleverna representeras av följande elevråd.

Klassråd

Klassråd skall vara en länk mellan elever, elevrådet och lärarna. Klassråden sker kontinuerligt under klassrådsveckor. Varje klass och diskuterar eventuella frågor, förbättringsförslag och problem i klassen eller på skolan med sin mentor. Klassråd kan besluta om att vissa frågor tas upp i elevrådet.

Elevråd

Elevråd skall vara länk mellan eleverna och skolledningen. Elevrådet väljs varje läsår och består av två representanter från varje klass. På Sofielundsskolan finns elevrådet F-3, elevrådet 4-6 och elevrådet 7-9. Elevrådets arbete bygger på att alla klasser har klassråd inför varje elevråd. Elevrådet kan sen, utifrån det som kommer upp på klassråden, föreslå hur vi ska göra i en fråga. Elevrådet kan också väcka och driva egna frågor.

Matråd

Matrådet träffas en gång i månaden och består av en representant från varje klass. Matrådet leds av personal från vår skolrestaurang och lärare i hem- och konsumentkunskap.

Sofielundsskolan

Sofielundsskolan

Telefon:
040-34 68 29
Postadress:
205 80 Malmö
Besöksadress:
Bokgatan 23
sv