Malmö stad
$left
$middle

Elevambassadörer med hela EU som spelplan

Europaparlamentet vill genom sina ambassadörsskolor öka medvetenheten om EU bland unga. Malmö Borgarskola blev 2019 godkänd som ambassadörsskola. När Chaza, SA21, insåg att hon hade ett stort intresse för historia, EU och politik förstod hon att Europainriktningen på samhällsvetenskaps-programmet var rätt val för henne.

Chaza i Malmö Borgarskolas bibliotek

Chaza tycker att den som är intresserad av politik, EU och av hur livet påverkas av att vara med i unionen, Nato eller andra förbund, självklart ska välja Europaprofilen.

På skolan har några lärare utsetts till seniorambassadörer med ansvar för ambassadörskapets genomförande.

– Vi försöker få upp intresset för Europa- och EU-frågorna säger Stefan Nilsson, seniorambassadör.

Ambassadörskollegan Sigrid Malmqvist håller med, och menar att det är viktigt för unga att lära känna EU som ”spelplan”.

– Det finns en stor gemensam europeisk arbetsmarknad och man kan studera ute i Europa, men det är inte känt bland alla ungdomar, säger hon.

Seniorambassadörerna har i sin tur utsett ett antal elever till juniorambassadörer med uppgift att informera andra elever om grundtankarna med den europeiska parlamentariska demokratin. Chaza Hamie berättar att hon genom Europaprofilen och ambassadörskapet deltagit i många spännande aktiviteter, som att gå på seminarier på Malmö universitet eller träffa politiker och experter inom olika områden och fått möjlighet att ställa frågor till dem. I trean gjorde de också en tredagars resa till Europaparlamentet i Strasbourg, där de deltog i Euroskolan, ett event som Europeiska unionen anordnar varje år, där elever från nästan alla medlemsländer och kandidatländer deltar. Det var fullspäckade dagar. Bland annat fick de möjlighet att prata med vice ordförande Nicola Beer och diskutera jordbruk med en agrikulturexpert. De besökte Europarådet, där de lyssnande på en presentation om rådets arbete och även fick möjlighet att ställa frågor. En punkt på agendan som hon tyckte var särskilt spännande var när de fick debattera ett utvalt ämne i parlamentet, där hälften av eleverna skulle vara för och den andra hälften emot.

– Jag tänkte: Jag sitter i en stol som en parlamentariker suttit på! Det är väldigt spännande och konstigt på något sätt, för det är inget man är van vid, att få 700 personer att lyssna på en. Efter det fick vi prata om ämnen som intresserar oss som individer, som exempelvis jämställdhet eller miljön. Det var en väldigt unik upplevelse.

Efter gymnasiet planerar Chaza att söka till juristprogrammet i Lund. Därefter tänker hon läsa vidare till åklagare eller arbeta som jurist inom UD eller EU. Cyber-rätt, som handlar om cyberattacker och liknande är också något som intresserar. Det finns många möjligheter och Chaza menar att Europaprofilen på Malmö Borgarskola har hjälpt henne mycket på vägen. Genom att de läst EU-rätt och om hur politik och lag går hand i hand känner hon att detta redan är hennes inriktning och tankesätt, vilket gör att hon känner sig mer förberedd inför nästa steg i karriären. Så hennes råd är att om du är intresserad av politik, EU och av hur ditt liv påverkas av att vara med i unionen, Nato eller andra förbund, ska du självklart välja Europaprofilen.

Sidan senast uppdaterad:

sv