I livets väntrum - utställning om Borgarskolan som reservsjukhus 1945
Borgarskolans permanenta utställning 'I livets väntrum' berättar om tiden när Malmö Borgarskola gjordes om till reservsjukhus under våren 1945. Historien berättas genom en samling av personliga berättelser, samt bilder och dokument från en rad källor.

Skolan som blev flyktingsjukhus
Våren 1945 är Europa svårt härjat av krig. Andra världskriget har pågått i sex år. Bomber faller över städerna. Människor är på flykt. Flera tusen av dem kommer till Sverige, de flesta nyligen befriade ur nazisternas koncentrationsläger.
På kort tid ställer Malmö om för att ta hand om flyktingarna. Skolor, idrottshallar, museet och andra institutioner blir flyktingförläggningar, sjukhus och karantänboenden. Malmö Borgarskola är inget undantag - och görs om till reservsjukhus...
I livets väntrum
November 2020 invigdes en permanent utställning på Borgarskolan för att berätta om denna tid - och om de människor som under några livsavgörande dagar vistades på skolan, i väntan på att starta sitt liv på nytt.
Personliga berättelser, bilder och dokument från överlevande och efterlevande, från arkiv och museer ligger till grund för utställningen.
Projektet gjordes möjligt tack vare bidrag från Malmö Förskönings- och Planteringsförening samt Olof Palmes minnesfond.
Utställningen är producerad av Bergkvist ORD & TEXT i samarbete med Malmö Borgarskola, Malmö Museer och Malmö Stadsarkiv.
Undervisningsmaterial
För dig som är lärare finns ett undervisningsmaterial kopplat till utställningen på Malmö delar.