Malmö stad
$left
$middle

Europeiska ungdomsparlamentet- När du vill påverka på riktigt

Malmö Borgarskola har en lång tradition av deltagande i Europeiska Ungdomsparlamentet. Varje år skickar skolan en delegation till de regionala uttagningarna. Vid flera tillfällen har elever sedan, via den nationella uttagningen, tagit sig vidare till de internationella sessionerna. Thomas, Sabrina och Harun är tre elever som varit med.

Thomas och Sabrina, elever på Malmö Borgarskola sitter i ett klassrum. Thomas pekar på Sabrina och de skrattar.

Att vara med i EYP öppnar upp för många möjligheter, säger Thomas. Det ger minnen för livet, säger Sabrina.

– Det var bara rena turen att jag ansökte, en tidigare elev på skolan övertygade mig och sa att det skulle vara värt det, och det var det! säger Sabrina.

Genom att delta i ungdomsparlamentet finns det faktiskt en möjlighet att påverka politikens utformning på riktigt. De förslag som går igenom vid de internationella sessionerna skickas nämligen vidare till Europaparlamentet för att deras ledamöter ska kunna titta på dem och därigenom kan ungdomarna visa politikerna vilka ämnen som berör och är viktiga för dem. Men för att bli antagen var man tidigare tvungen att skriva en uppsats utifrån ett specifikt tema. Många elever upplevde det som akademiskt och tidskrävande, och det är inte många elever som vill sitta och debattera EU-politik, menar Sabrina. Thomas berättar att antagningskraven nu gjorts om, så att man inte längre behöver skriva någon uppsats för att bli antagen till skoldelegationen. Istället är uttagningen utformad som en debattsession, som eleverna fått några veckor på sig att förbereda sig inför.

Både Thomas och Sabrina menar att deras deltagande I Europiska ungdomsparlamentet gjort att de fått många nya vänner de aldrig annars skulle ha fått kontakt med, både på skolan och i andra länder. De berättar att de fått träffa andra med liknande intressen och framtidsvisioner, samtidigt som det skett ett kulturellt utbyte där de träffat folk med olika bakgrund och som kanske har en helt annan syn på en fråga än de själva har. Speciellt nära kom såklart de fem elever varandra, som tillsammans reste som Sveriges representanter till European Youth Parliament International Session till Kortrijk, Belgien. De berättar att det inte var en nöjesresa, utan att de gjorde mycket research och förberedelser för att klara sig bra, då EYP fungerar som en turnering.

Harun, elev på Malmö Borgarskola, sitter i aulan.

Genom att vara med i EYP har Harun fått en djupare förståelse för hur EU fungerar.

Harun poängterar värdet av ”Learning by doing”. Han har bland annat lärt sig hur kommittén fungerar, hur man debatterar och vilka etikettsregler som bör följas. Andra färdigheter han tagit med sig som kan vara värdefulla även i andra sammanhang är hur man hanterar människor, teambuilding och hur man får en diskussion att röra sig framåt.

– Det blir ett nätverkande - genom att delta i EYP blir du inbjuden till olika events, till andra länder, kulturer och människor. Du måste bara ta tillvara på tillfället; det öppnar upp för så många andra möjligheter, säger Thomas.

– Mitt deltagande i EYP är ett av mina viktigaste minnen från gymnasietiden, som jag alltid kommer att bära med mig, avslutar Sabrina.

Sidan senast uppdaterad:

sv