Hela världen som arbetsplats
Hotell- och turismprogrammet på Borgarskolan öppnar dörren till jobb både i Sverige och utomlands. 2022 blev Borgars utbildning en av de första i Sverige att bli godkänd och certifierad av bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.
Fiona och Livia, HT21, har återvänt från sina respektive praktikplatser och berättar med glädje om hur väl mottagna de blivit och hur mycket de lärt sig.
– Det var den bästa praktiken, ever, säger Fiona, som praktiserat i receptionen på Hilton i Madrid i tre månader.
– Man kände sig som en del av arbetsteamet och inte som en praktikant, säger Livia, som gjorde sin praktik som servitris på skidorten Hemsedal i Norge.
Livia säger att hon genom utbildningen fått grunderna, i bland annat servering och bemötande, och sedan, genom praktiken, en bra förståelse för hur det faktiskt är att arbeta på hotell. Det var nu hon fick nytta av det de lärt sig i skolan om uppförande och hur man hanterar en missnöjd gäst. Fiona håller med och säger att hon fått mycket praktisk erfarenhet av gästservice, in- och utcheckning, bokning och annat pappersarbete som ingår rollen som receptionist.
Utöver Madrid och Hemsedal finns det även möjlighet att förlägga sin utlandspraktik i Kraków. Programmet på Borgar har även ett etablerat samarbete med Swiss Education Group och eleverna i årskurs 3 gör studiebesök på skolor i Montreux och Leysin.
– Borgarskolans Erasmus+ ackreditering säkrar finansieringen till vår utlandspraktik i många år framöver, säger hotell- och turismlärare Marie Kristiansson-Bchara.
På Malmö Borgarskola är programmet upplagt så att eleverna ska få grundläggande högskolebehörighet om de inte aktivt väljer bort det. Det finns flera möjligheter att vidareutbilda sig inom branschen, till exempel på högskolenivå eller yrkeshögskola i Sverige, alternativt på några av de bästa hotellskolorna i Schweiz och Holland, som Malmö Borgarskola har kontakt med. Men enligt Cecilia Nordin, skolans samordnare för hotell- och turismprogrammet, finns det också mycket goda chanser att få jobb direkt efter gymnasiet.
– Många känner inte till att det är en sådan bredd i branschen. Man har evenemangsbiten som många inte tänker på. Här i Malmö har vi till exempel Malmömässan och Malmö Arena. Eleverna får ofta extrajobb redan under första året om de vill, säger Cecilia Nordin.
– Som en av de första skolorna i Sverige är vi dessutom certifierade av bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, vilket säkerställer en hög kvalitet på vår utbildning och fungerar som garanti för att eleverna lär sig de aktuella yrkeskunskaper som branschen efterfrågar, tillägger Marie Kristiansson-Bchara.
– Du ska inte tänka att det här är sämre än någon annan linje, för att det här är kanske bättre för dig. Det kanske passar dig bättre. Jag kan gå det här och ändå gå i högskola sen om jag vill det, säger Livia.
Sidan senast uppdaterad: