$left
$middle

Val med möjlighet till både bredd och djup

Samhällsvetenskapsprogrammet är en bred utbildning som du själv har stora möjligheter att utforma, så att den passar dina intressen och framtidsplaner. På Malmö Borgarskola kan du exempelvis välja kurser som kriminologi eller psykologi.

Wilma och Svante på Malmö Borgarskolas skolgård.

Wilma och Svante tycker att samhällsprogrammet både ger djup och bredd.

– Det är ett bra program om man inte riktigt vet vad man vill göra sen, säger Svante Petersson Rennstam.

– Ja, behörigheten efteråt blir väldigt bred, fyller Wilma Rosander i.

Svante har alltid varit intresserad av historia, religion och samhällskunskap, men ser fram emot att få läsa psykologi, som är ett nytt ämne för honom. Wilma berättar att hon, efter att hon börjat på samhällsprogrammet, har fått ett ökat intresse för svensk politik. Hon tycker att det är viktigt att få lära sig hur beslut fattas, eftersom de påverkar oss varje dag.

– Även kriminologi såg jag fanns här, och det är inget man har läst innan. Det verkar väldigt intressant, säger Wilma.

– Min farmor sa att jag skulle bli som Leif GW Persson, skrattar Svante.

Wilma tycker att utbildningen har hjälpt henne mycket. Hon är säkrare på vad hon gillar och känner att hon fått en djupare kunskap, särskilt i samhällskunskap, som blivit ett av favoritämnena. Svante tycker att lärarna ger dig en trygg grund att stå på, som du sen har användning av resten av livet. Wilma säger att lärarna är duktiga, vilket gör eleverna motiverade, vilket i sin tur leder till att alla sköter sig och gör sin grej.

Wilma är inte säker på vad hon vill göra i framtiden. Därför var hennes strategi, när det var dags för de individuella valen, att gå kurser som ger en bred behörighet till vidare studier.

– Mer än hälften av våra kurser i trean kommer vi själva ha valt; det är skönt, säger Wilma.

Svante säger att han funderar på att arbeta med något praktiskt, som brandman eller elektriker, men tror ändå att det är bra att gå en teoretisk gymnasieutbildning som ger en bred behörighet, så att man har fler valmöjligheter efter gymnasiet.

Både Wilma och Svante trivs bra på skolan. Wilma berättar att skolan gjorde mycket för att eleverna skulle lära känna varandra när de började, som exempelvis den uppskattade poängjakten under insparksveckorna, som de för övrigt vann. Priset var en klassresa till Tivoli i Köpenhamn, något som ytterligare stärkte sammanhållningen. Hon tycker det är roligt att det erbjuds många aktiviteter, och nämner Grand Stand, som är en rugbyturnering där flera gymnasier i Malmö deltar. Svante håller med.

– Det är någonting som är väldigt härligt med skolan, att det finns många engagerade människor som är engagerade i olika projekt, vilket gör det väldigt trevligt. Borgarskolan känns lite som en Malmöitisk version av en klassisk amerikansk highschool, tycker Svante.

sv