Värdefulla kontakter med omvärlden
För att ge eleverna en bild av arbetslivet och olika branscher har Malmö Borgarskola samarbeten med flera organisationer och företag. Advokatbyrån Vinge är ett av dem, där eleverna från Malmö Borgarskolas ekonomiprogram med juridikinriktning ges möjlighet att få en inblick i en jurists vardag.
Vinge arbetar aktivt för att få fler elever med utländsk bakgrund att söka sig till juristyrket, och har därför sedan 2002 drivit ett mångfaldsprogram i samarbete med skolor i Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Vi såg att juristkåren i Sverige är en väldigt homogen grupp. Tidigare var det en väldigt stor andel män och många av dem som går juristprogrammet har en ganska liknande bakgrund. Vi ville hjälpa till att inspirera även dem som inte har flera generationer jurister i sin familj att känna: Jag kan också jobba med det här. Ju mer rättsväsendet representerar hur vår befolkning ser ut desto bättre situation får vi, säger Annika Tingström, administrativ assistent på Vinge.
Som en del av programmet kommer Vinge ut till skolan och berättar om juristyrket och håller föreläsningar om juridik, ofta med koppling till det eleverna läser just då. Vid det senaste tillfället handlade föreläsningen exempelvis om affärsjuridik kopplat till mänskliga rättigheter. En nära dialog med lärarna på skolan är viktig, för att eleverna ska få ut så mycket som möjligt av programmet, menar Annika. För årskurs tre anordnas en temadag på Vinge. Då medverkar representanter från olika delar av rättskedjan. Det kan vara polis, domare och åklagare, samt personer som arbetar med affärsjuridik, humanjuridik eller familjejuridik. Vinge bjuder även in någon från Lunds universitet, för att berätta om Ujik, en distanskurs där alla kommer in, och där de som får bäst betyg erbjuds en plats på juristprogrammet.
– Det är ett ytterligare sätt att ta sig in, även om man inte har toppbetyg i gymnasiet, eller om man inte får jättebra resultat på högskoleprovet. Vi har med det, för att man ska veta att den möjligheten finns, säger Annika.
Annika säger att många väljer bort juridik till fördel för andra utbildningar som känns mer internationella, och tycker därför det är viktigt att informera om vilka karriärvägar det finns som jurist. Man kan ha en mer internationell karriär även om man läser juridik i Sverige menar hon, och som exempel nämner hon att man kan arbeta på svenska företag utomlands, eller att man kan ha utländska klienter i Sverige, eller varför inte företräda klienter i EU-domstolen?
För att uppmuntra ytterligare delar Vinge årligen ut stipendier till före detta elever på Malmö Borgarskola som påbörjat juristutbildningen. Stipendiaterna får också en fadder hos Vinge som kan fungera som ett stöd under studietiden. Detta kan vara värdefullt för dem som inte har jurister i sin bekantskapskrets, menar Annika.
– Vi vill vara med och inspirera till att man ska kunna se möjligheterna. Juristkåren i Sverige blir bättre ju större spann av olika personer som är med i den, avslutar Annika.
Sidan senast uppdaterad: