.jpg)
Restaurang- och livsmedelsprogrammet – förstärkt program
Utbildningen vänder sig till dig som vill läsa restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning kök och servering. Du behöver individuella anpassningar och har en neuropsykiatrisk diagnos eller dokumenterade behov av liknande anpassningar av din studiemiljö.
Detta är en utbildning för dig som vill jobba med mat och livsmedel.
4-årig utbildning
Det är samma utbildning, kvalitet och förkunskapskrav som till det nationella restaurang- och livsmedelsprogrammet – men du läser i lugnare takt och får extra stöd för att lyckas med din utbildning.
Utbildningen är både yrkes- och högskoleförberedande och har samma kursinnehåll som restaurang- och livsmedelsprogrammet och ger en gymnasieexamen. Du läser utbildningen under fyra år istället för tre år.
Små klasser och anpassade lokaler
Undervisningen och lokalerna är anpassade efter dina behov och i klassen går cirka 10 elever. Vi arbetar utifrån ett elevfokus, att alla ska känna sig trygga och ha möjlighet att utvecklas i sin egen takt.
Utbildad personal för dina behov
Den personal och lärare du möter har stor kunskap och erfarenhet av att anpassa undervisningen efter elevernas individuella behov.
Detta läser du
Inriktningsämnen
Ämnen som alla som går samma inriktning läser oavsett skola (300 poäng).
Kök och servering
Ämnen | Poäng |
---|---|
Mat och dryck i kombination (nivå 1) | 100 |
Matlagning (nivå 1) | 100 |
Servering (nivå 1) | 100 |
Programfördjupning
Specialisering inom vald inriktning (900 poäng).
Profilering mot kök
Ämnen | Poäng |
---|---|
Choklad- och konfektyr | 100 |
Drycker och ansvarsfull alkoholservering | 100 |
Matlagning 2 | 200 |
Matlagning 3 | 200 |
Matlagning 4 | 200 |
Specialkost | 100 |
Profilering mot servering
Ämnen | Poäng |
---|---|
Barteknik | 100 |
Drycker | 100 |
Drycker och ansvarsfull alkoholservering | 100 |
Matlagning 2 | 200 |
Matsalshantverk | 200 |
Servering 2 | 200 |
Gymnasiegemensamt
Ämnen du läser på alla nationella program (900 poäng).
Ämnen | Poäng |
---|---|
Engelska (nivå 1-2) | 200 |
Historia (nivå 1a1) | 50 |
Idrott och hälsa (nivå 1) | 100 |
Matematik (nivå 1a) | 100 |
Naturkunskap (nivå 1a1) | 50 |
Religionskunskap (nivå 1) | 50 |
Samhällskunskap (nivå 1a1) | 50 |
Svenska / svenska som andraspråk (nivå 1-3) | 300 |
Programgemensamt
Ämnen och nivåer som alla på restaurang- och livsmedelsprogrammet läser (400 poäng).
Ämnen | Poäng |
---|---|
Livsmedels- och näringskunskap (nivå 1) | 100 |
Måltid och bransch (nivå 1-2) | 200 |
Individuellt val
Valbara ämnen på 200 poäng.
Exempel på ämnen och nivåer vi erbjuder:
Ämnen | Poäng |
---|---|
Arrangemang | 100 |
Bageri specialisering | 100 |
Entreprenörskap och företagande | 100 |
Matlagning specialisering | 100 |
Servering specialisering | 100 |
Svenska / svenska som andraspråk (nivå 2) | 100 |
Svenska / svenska som andraspråk (nivå 3) | 100 |
Gymnasiearbete
Gymnasiearbetet är på 100 poäng.
Gymnasiearbetet innebär att du gör ett självständigt fördjupande arbete inom ett område som intresserar dig.
En praktisk utbildning
På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en yrkesutbildning med grundläggande kunskaper för att kunna ta ett jobb som kock, servitör, bartender, bagare/konditor eller ett jobb med färskvaruhantering.
Eftersom vi driver en egen offentlig restaurang och ett konditori, blir det skarpt läge för dig från första dagen. Det betyder att du redan från början får möjlighet att träna på ditt kommande yrke så att du blir väl rustad för verkligheten och för framtiden.
Högskolebehörighet
Har du planer på att söka till högskolan läser du de högskoleförberedande kurserna inom det individuella valet, eller inom de programfördjupande kurserna. Vår duktiga studie- och yrkesvägledare hjälper dig att välja rätt.
Efter gymnasiet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig både yrkesexamen och högskolebehörighet. När du är klar kan du alltså välja mellan att börja jobba eller studera vidare på yrkeshögskola eller högskola.
Framtida karriär
Du får en praktisk utbildning där du lär dig hantverket med mat, bakverk och livsmedelsproduktion. Du lär dig också om service, kundbemötande, ekonomi och företagande. Efter utbildningen kan du jobba som kock, bartender, servitör och servitris.
Vidare studier inom området kan leda till yrken som exempelvis kock, sommelier eller arbete med livsmedelsutveckling.
Läs mer om yrken och möjligheter på Utbildningsguiden.
Om förstärkt individuellt alternativ
Förstärkt program riktar sig till dig som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF-diagnos) eller dokumenterade behov av liknande anpassningar.
Undervisningen och studiemiljön är anpassad utifrån dina behov. De förstärkta programmen erbjuder en lugn skolmiljö, små grupper, mer struktur och extra socialt stöd. Du läser utbildningen under fyra år istället för tre år.

Vill du veta mer?
Om du har frågor om programmet, kontakta vår studie-och yrkesvägledare Catharina Niwhede!