$left
$middle

Hjälp i studierna

Det är viktigt att dina gymnasiestudier på Borgarskolan får en bra start – och att du fortsatt ska kunna hänga med i studierna.

Utöver skolans tre specialpedagoger, och vår studieverkstad (se nedan), finns 'Helpdesk' som består av schemalagd studiehjälp i en rad olika ämnen.

Dessutom finns det ett antal enskilda punktinsatser som återkommer varje läsår, såsom matterally inför nationella prov och kurser i tävlingsmatematik. I vissa fall är det våra elever, eller före detta elever som håller i stödverksamheten vid sidan om ordinarie lärarpersonal.

Har du läs- och skrivsvårigheter, matematik- eller andra inlärningssvårigheter prata då med en av våra specialpedagog så tidigt som möjligt.

Borgarskolan har tre specialpedagoger. Som elev på Borgarskolan är det ditt val av program som styr vilken specialpedagog är "din". Du kan vända dig till specialpedagogen för att få extrahjälp eller handledning.

Fokus ligger på hjälp med studiestruktur och studieteknik men alla frågor som rör svårigheter eller behov av särskilt stöd kan/ska kopplas till specialpedagogerna.

Specialpedagogen erbjuder också enskilda samtal. Det är bara att boka en tid - antigen direkt, eller via telefon eller e-post.

Studieverkstaden här på Borgar finns för dig som vill sitta och plugga och vid behov få hjälp av specialpedagoger eller elevassistenter.

Även kvalificerat ämnesstöd erbjuds under specifika tider (samhällsorienterade ämnen, matematik, moderna språk, engelska, svenska, gymnasiearbete).

Studieverkstaden finns bredvid Skolbiblioteket och har öppet klockan 08.00-16.30.

Vårt bibliotek har cirka 17.000 böcker (encyklopedier på flera språk, lexikon, fackböcker och skönlitteratur), 65 tidskrifter, 10 databaser och mycket annat som är till hjälp i ditt skolarbete.

  • Matterally: Inför stora matematikprov ordnar Borgarskolan möjlighet till extra hjälp på kvällstid.
  • Extrainsatt stöd på studiedagar och lov: Skolans elevassistenter finns ofta tillgängliga i studieverkstaden under studiedagar och lov. Utöver detta, finns det specifika punktinsatser som inte sker på regelbunden basis.
  • Mattecentrum: Den ideella föreningen Mattecentrum håller bland annat i räknestugor där elever i alla åldrar kan få individuell hjälp med sina studier av Mattecentrums volontärer. Dessa är gratis och ingen föranmälan krävs.

DELE (Diploma de Español como Lengua Extranjera) är en officiell examen som visar en persons kunskaper i spanska som andraspråk. Examen är erkänd av det spanska utbildningsdepartementet. Den organiseras av Instituto Cervantes och förbereds, rättas och utvärderas av Universidad de Salamanca.

DELE brukar ofta jämföras med en Cambridge-examen i engelska och är värdefullt för alla slags jobb, studier och liknande som du vill fullfölja i ett spansktalande land. Då den är officiellt erkänd av spanska staten är det något som alla arbetsgivare, skolor och organisationer känner till väl och accepterar som bevis på att du har goda kunskaper i spanska.

Malmö Borgarskola är sedan 2005 ett ackrediterat examinationscentrum för DELE.

sv