Goda exempel på klimatomställning
Här lyfter vi stora och små exempel på hur Malmö stad arbetar för ett Malmö med hög livskvalitet och låg klimatpåverkan.
Här lyfter vi stora och små exempel på hur Malmö stad arbetar för ett Malmö med hög livskvalitet och låg klimatpåverkan.
Ett sätt att minska belastningen på jordens resurser vid köp av produkter är att arbeta med cirkulär upphandling. Tack vare ett nytt möbelavtal har Malmö stad sparat 170 509 kilo koldioxidutsläpp på ett år.
Lyckoforskning visar att det som får oss att må bra på riktigt har låg påverkan på miljön, som till exempel nära relationer, fritid och god och nyttig mat. Genom metoden ”Det goda livet” testade en handfull hushåll att ställa om till en mer hållbar vardag med det goda välmåendet som riktlinje.
Embassy of sharing är ett unikt stadsbyggnadsprojekt i Hyllie som byggs med höga hållbarhetsambitioner och ett nytänk kring delningsekonomi, inkludering och innovation.
Provmatsburkar i Malmö stads skolkök byttes ut mot ett resurssmart alternativ i glas, som en del i Malmös omställning att bli en organisation med ökad resurseffektivitet och nettonollutsläpp till 2030.
Malmö stad arbetar för att skapa och utveckla hållbara och attraktiva livsmiljöer i hela staden. Hus, gator, parker och torg ska utformas med omsorg, så att vi trivs och mår bra.
Bygg- och anläggningssektorn i Malmö går före. LFM30 är en branschdriven lokal färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö med målår 2030. Färdplanen går 15 år före svensk klimatlag och byggindustrins nationella färdplaner.
Malmö stad har tillsammans med Eon inlett testborrningar för att undersöka förutsättningar för Sveriges första djupgeotermiska anläggningar. Djupgeotermi har potential att kunna täcka upp emot hälften av Malmös fjärrvärmebehov.
Garaget är ett multifunktionellt folkbibliotek i hjärtat av Sofielund och en populär mötesplats. Genom projektet Case Sofielund 2030 utökades biblioteket med grönska och odlingsytor, och förvandlades till Gröna biblioteket med syfte att sprida kunskap och öka engagemanget för stadsodling.
I Malmös hamn växer nu det nya verksamhetsområdet Malmö Industrial Park fram. Malmö stad har höga hållbarhetsambitioner för utvecklingen av området, bland annat genom satsningarna på smarta logistikflöden med tåg som ska bidra till ett hållbart europeiskt transportverk.
Cykel är ett hållbart färdmedel som är bra för både människan och planeten. År 2050 beräknas Malmö bestå av en halv miljon invånare. Att underlätta för fler att välja cykeln är en klimatsmart väg framåt och ligger i linje med Malmös miljöprogram.
Hållbar stadsutveckling och en omställning i transportsystemet är något som ligger högt på agendan i Malmö stad. Det kommunägda bolaget Parkering Malmö har nu tagit fram ett projekt som går i rätt riktning gällande båda dessa aspekter.
Malmö stad arbetar efter en ambitiös policy för att se till att all mat som serveras ska vara god, säker och av bra kvalitet. Arbetet har bland annat bidragit till att Malmö tog hem en vinst i Ekomatsligans årliga mätning.
Malmö stad river den tidigare svävarterminalen på Smörkajen för att lämna plats till utvecklingen av Nyhamnen. Men det är inte slutet för svävarterminalen, delar från den kommer att leva vidare i nya byggnader.
För att göra det enklare att lämna avfall testade VA Syd tillsammans med Malmö stad och BID Sofielund att göra en mobil återbrukscentral. Under en testperiod slogs en tillfällig återbruksplats upp under parollen ReTuren Pop-up, med sikte att det senare ska utvecklas till en permanent tjänst i staden.