Theseus - utveckling av cirkulär ekonomi
Projektet Theseus ger oss möjlighet att stötta företag och verksamheter i övergången till en cirkulär ekonomi via etablerandet av Resurshubben i Malmö. Idag är Sverige bara 3,4 procent cirkulärt, så omställningen är både omfattande och utmanande, men också full av möjligheter.
Dagens linjära produktion och höga konsumtionstakt slösar med jordens resurser vilket leder till utarmning av ekosystem och icke-förnybara resurser, stora avfallsmängder, miljöföroreningar och negativ klimatpåverkan. Att ställa om till en resurssmart cirkulär ekonomi där produkter och material återanvänds, återtillverka och återvinns är därför viktigt och nödvändigt.
Utbyte med cirkulär hubb i Aten
Genom projektet Theseus utvecklas en hubb nära Aten för industriell symbios som ska möjliggöra cirkularitet och innovation genom sektorsintegration. Det övergripande målet att minska resursförbrukningen och utsläppen i området för att uppnå koldioxidneutralitet innan 2050.
Den teknik och innovationer som utvecklas i hubben delas med samarbetspartners i Sverige och Norge. I Sverige är det Malmö stad och Rise som genom test och utvärdering ger feedback på innovationerna baserat på regionala behov.
Söttar etableringen av Resurshubben i Malmö
Projektet kommer att stödja etablerandet av Resurshubben i Malmö och bli ett komplement till ERUF-projektet ”Resurshubben i Malmö”. Malmö stad kommer tillsammans med Rise att verka för resurssmarta symbioser mellan företag och verksamheter, samt för nya cirkulära affärsmodeller med bas i det som utvecklas i projektets cirkulära hubb i Aten-området.
Så här är projektet till nytta för Malmö och Malmöborna
Malmöborna gynnas genom ett konkurrenskraftigt näringsliv och industri, fler cirkulära arbetstillfällen och minskade utsläpp. I praktiken ska projektet leda till att:
- Företag och verksamheter inom Malmö ökar sin kunskap inom cirkulär ekonomi
- Företag och verksamheter i Malmö är mer redo att implementera cirkulära affärsmodeller.
- Samarbeten skapas mellan företag och verksamheter, de drar nytta av varandra och skapar mer resurseffektiva flöden som är ekonomiskt lönsamma och klimatsmarta.
Om projektet
Projektet Theseus pågår till år 2029 och finansieras av Europeiska unionens Horizon program under bidragsavtal nr 101095303. Miljöförvaltningen i Malmö stad är en av 53 partners i projektet.


Sidan senast uppdaterad: