Klimatneutrala Malmö
Klimatneutrala Malmö ger stöd till Malmö stads initiativ Klimatomställning Malmö, en kraftsamling för att mobilisera aktörer i Malmö att bidra till Malmö stads klimat- och miljömål.
Inom Klimatomställning Malmö utforskar Malmö stad tillsammans med näringsliv och andra aktörer i staden hur vi kan öka takten för Malmös klimatomställning genom att ta ett helhetsgrepp kring de utmaningar Malmö står inför fram till 2030.
Färdplaner visar riktning
Arbetet utgår från forskning och analyser av hur vi mest effektivt kan nå våra klimatmål samtidigt som vi skapar fler samhällsvinster. Sju omställningsområden är prioriterade i arbetet och inom varje område arbetar vi med färdplaner som visar riktning. I färdplanerna finns åtgärdsområden att samlas kring, internt i organisationen men även tillsammans med andra aktörer i Malmö.
Kunskapsunderlag
Som stöd för arbetet med färdplaner och åtgärdsområden ger Klimatneutrala Malmö stöd till att ta fram analyser av vilka åtgärder som mest effektivt minskar Malmös klimatpåverkan samtidigt som de bidrar till andra värden som förbättrad hälsa, välfärd och samhällsekonomi. Kunskapsunderlagen är ett viktigt underlag för dialog med aktörer i Malmö och potentiella finansiärer om hur vi bäst ställer om i Malmö. Syftet är att Malmö stad, näringsliv, Malmöbor och andra aktörer ska få en gemensam och faktabaserad bild av vilka investeringar och insatser som behövs för att nå Malmö stads klimat- och miljömål.
Klimatomställning Malmö undersöker även hur medborgarengagemang kan öka tempot för klimatomställningen.
Klimatkontrakt 2030
För att kraftsamla på nationell nivå har Malmö stad signerat Klimatkontrakt 2030 tillsammans med 22 svenska städer och sex svenska myndigheter. Det svenska Klimatkontrakt 2030 är det första i Europa och det har inspirerat EU:s satsningar på klimatneutrala städer och ett europeiskt Climate City Contract.
Om projektet
Klimatneutrala Malmö pågår 2021-2024 och finansieras av Energimyndigheten inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities.
Samarbetspartners: Eon, Lunds Universitet, Rise - Research Institutes of Sweden, Sweco och Malmö Ideella.
Sidan senast uppdaterad: