Malmö stad
$left
$middle

Arbetssätt för att nå miljö- och klimatmålen

För att vi ska kunna ställa om till ett mer hållbart Malmö behöver vi arbeta på olika sätt som bidrar till samhällsförändring. Vi behöver arbeta tillsammans, ha mod och driv att testa nytt, stödja engagemanget som finns i staden och arbeta för att omställningen ska vara rättvis.

Färdplaner visar riktning

Malmö stads klimat- och miljöarbete utgår från forskning och analyser av hur vi mest effektivt kan nå våra klimat- och miljömål samtidigt som vi skapar fler samhällsvinster. Tio områden är prioriterade i arbetet och inom varje område arbetar vi med färdplaner som visar riktning. I färdplanerna finns konkreta åtgärder att samlas kring, internt i organisationen men även tillsammans med andra aktörer i Malmö. Färdplanerna är levande dokument som hela tiden utvecklas, vilket gör det möjligt att skifta bland prioriteringarna utifrån en förändrad omvärld, framsteg och nya beslut.

Tillsammans ställer vi om Malmö

Många aktörer i Malmö gör fantastiska insatser för att skapa en mer hållbar stad, och genom samarbete har vi större möjlighet att påverka och bidra. För att kraftsamla i Malmös klimatomställning har Malmö stad initierat Klimatomställning Malmö. Initiativet fokuserar på att utveckla kunskap, arbetssätt och samarbetsformer som kan snabba på omställningen.

Klimatkontrakt på olika nivåer

Ett verktyg som används för att öka och fördjupa samarbetet med näringslivet och föreningslivet är klimatkontrakten. Genom att signera klimatkontrakt åtar sig aktörerna att på olika sätt bidra till Malmös klimatomställning.

I Malmös klimat- och miljöarbete sker samverkan också på regional, nationell och europisk nivå. Genom det nationella Klimatkontrakt 2030 skapar vi förutsättningar för att det lokala klimatarbetet i Malmö kopplas ihop med det nationella, vilket är en nyckel för att vi ska nå våra klimat- och miljömål.

Malmö har även ett klimatkontrakt med EU-kommissionen som beskriver Malmös mål och planer för att ställa om till en klimatneutral och hållbar stad.

En rättvis och inkluderande omställning

I Malmö är skillnaderna i hälsa och välfärd stora inom staden. Därför är Malmös ansats att insatser och förbättringar i miljön och klimatet också ska ge positiva effekter på andra områden, som fler arbetstillfällen, bättre livsmiljö för barn och unga och ökad trygghet. Till exempel har satsningar på hållbar mobilitet, grönska och energieffektiva bostäder till rimliga kostnader tydliga sociala effekter.

sv