Goda exempel på miljö- och klimatsatsningar
Stora och små exempel på hur Malmö stad arbetar för ett miljömössigt hållbart Malmö och minskad klimatpåverkan.
Stora och små exempel på hur Malmö stad arbetar för ett miljömössigt hållbart Malmö och minskad klimatpåverkan.
Området ses av många som en modell för en grön omställning av ett befintligt bostadsområde. Öppet dagvattensystem och gröna tak väcker stort intresse.
De två populära gräsmattorna vid Moriskan och Nöjesteatern, som skulle kunna vara några av de mest använda gräsytorna i Malmö, har länge haft tuffa förhållanden med hög belastning. För att mildra slitaget har biokol lagts ner i jorden.
Ett sätt att minska belastningen på jordens resurser vid köp av produkter är att arbeta med cirkulär upphandling. Tack vare ett nytt möbelavtal har Malmö stad sparat 170 509 kilo koldioxidutsläpp på ett år.
Malmö stads konst- och scenkonstvärld kan dela och låna material med varandra genom material- och scenografipoolen Shared by Bastionen.
Parken invigdes år 2020 och fungerar som ett dagvattenmagasin vid kraftiga skyfall, förutom att vara en grön oas för alla boende i Hyllie.
Södra Varvsbassängen saknar goda förutsättningar för ett välmående växt- och djurliv. Genom att göra bottnen grundare, men också ljusare, kan alger, musslor och ålgräs trivas här.
Embassy of sharing är ett unikt stadsbyggnadsprojekt i Hyllie som byggs med höga hållbarhetsambitioner och ett nytänk kring delningsekonomi, inkludering och innovation.
Sommaren 2020 fick Skeppsbrokajen i centrala Malmö ett ovanligt grönt inslag i stadsmiljön i form av en urban äng.
Ett akutboende för personer i hemlöshet samarbetar med lokala verksamheter för minskat matsvinn och fler mätta magar.
I Malmö vill vi ha mer äng för att öka den biologiska mångfalden och på köpet få vackrare platser med blommande äng. Därför låter vi gräsmattor som inte används för rekreation, lek och idrott bli äng.
Provmatsburkar i Malmö stads skolkök byttes ut mot ett resurssmart alternativ i glas, som en del i Malmös omställning att bli en organisation med ökad resurseffektivitet och nettonollutsläpp till 2030.
Malmö stad arbetar för att skapa och utveckla hållbara och attraktiva livsmiljöer i hela staden. Hus, gator, parker och torg ska utformas med omsorg, så att vi trivs och mår bra.
Bygg- och anläggningssektorn i Malmö går före. LFM30 är en branschdriven lokal färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö med målår 2030. Färdplanen går 15 år före svensk klimatlag och byggindustrins nationella färdplaner.
Hösten år 2020 blev Möllan en grönare stadsdel. Möllevången är ett av de områden i Malmö som har minst antal träd, vilket gör att de totalt 150 nya träden blivit ett efterlängtat tillskott i stadsbilden och vårt gemensamma ekosystem.
I Malmös hamn växer nu det nya verksamhetsområdet Malmö Industrial Park fram. Malmö stad har höga hållbarhetsambitioner för utvecklingen av området, bland annat genom satsningarna på smarta logistikflöden med tåg som ska bidra till ett hållbart europeiskt transportverk.
Malmö stad ska vara en föregångare i arbetet med att minska sin egen klimatpåverkan. En verksamhet som gör mer än sin beskärda del är Handkraft, en sysselsättning inom socialpsykiatrin. Här återvinns, återbrukas och återskapas allt man kan tänka sig och lite till.
Cykel är ett hållbart färdmedel som är bra för både människan och planeten. År 2050 beräknas Malmö bestå av en halv miljon invånare. Att underlätta för fler att välja cykeln är en klimatsmart väg framåt och ligger i linje med Malmös miljöprogram.
Malmö stad har höga ambitioner när det gäller arbetet med hållbarhet. Vad görs inom detta område när det gäller it-utrustning?
Blommor, gröna växter och fågelholkar har satts upp på de kala väggarna på P-husen Anna och Godsmagasinet.
De kemiska produkter som används i Malmö stads idrottsanläggningar ses över löpande som ett led i att minska kemikalieanvändningen.
Hållbar stadsutveckling och en omställning i transportsystemet är något som ligger högt på agendan i Malmö stad. Det kommunägda bolaget Parkering Malmö har nu tagit fram ett projekt som går i rätt riktning gällande båda dessa aspekter.
Inom projektet Case Sofielund 2030 skapades sju bestående konstverk i Sofielund av både internationella och nationella konstnärer. Arbetet har tagits emot på ett positivt sätt av både boende och verksamheter som dessutom deltagit i utformningen av verken.
Alla skolor ska kunna hantera sitt avfall på ett hållbart sätt år 2025, det är grundskoleförvaltningens mål. Att bygga nya miljöhus eller miljöskåp på de kommunala grundskolorna är ett sätt att få fler att göra rätt för miljön.
Malmö stad arbetar efter en ambitiös policy för att se till att all mat som serveras ska vara god, säker och av bra kvalitet. Arbetet har bland annat bidragit till att Malmö tog hem en vinst i Ekomatsligans årliga mätning.
För att göra det enklare att lämna avfall testade VA Syd tillsammans med Malmö stad och BID Sofielund att göra en mobil återbrukscentral. Under en testperiod slogs en tillfällig återbruksplats upp under parollen ReTuren Pop-up, med sikte att det senare ska utvecklas till en permanent tjänst i staden.
Malmö stad arbetar för att Malmö ska försörjas av 100 procent förnybar och återvunnen energi till 2030. För att ge stöd till hushåll, organisationer och företag att göra hållbara energival erbjuder Malmö stad kostnadsfri energi- och klimatrådgivning.
På ytan syns det inte så stor skillnad, men under gungställningar, träd och bollplaner gömmer sig flera smarta lösningar som gör att Söderkullaskolan i Malmö inte översvämmas när det regnar intensivt.
Malmö stad storsatsar för att öka cykelpendlingen. Med sex nya supercykelstråk ska det bli bättre och lättare att cykla i stan. Sträckan Segevång-Limhamn är först ut. Arbetet på Lundavägen är till och med redan igång.
Malmö stad jobbar brett för att gynna den biologiska mångfalden i stadsmiljön. På flera av stadens idrottsplatser har bland annat blomsterängar, fladdermusholkar, bikupor och insektshotell anlagts.
På en oanvänd tomt i Sofielund har Malmö stad tillsammans med lokala verksamheter och Malmöbor förvandlat platsen till en tillfällig grön mötesplats.
Utställningen Tillväxt – vad är det? som visades tidigare på Malmö Museer har nu plockats ner och hela 95 procent av utställningen har kunnat återanvändas.
Produktionen av byggmaterial har stor klimatpåverkan och det är därför viktigt att ta vara på resurserna vid rivning. Återbruket av byggmaterial från rivningen av svävarterminalen har gett stora miljövinster.
Malmö stad har ett ramavtal för inköp av begagnade kontorsmöbler till olika verksamheter och offentliga miljöer. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen är den förvaltning i staden som använder avtalet flitigast – 28 procent av förvaltningens kontorsmöbler är köpta inom avtalet.