$left
$middle

Hållbar vardag i händerna på Handkraft

Malmö stad ska vara en föregångare i arbetet med att minska sin egen klimatpåverkan. En verksamhet som gör mer än sin beskärda del är Handkraft, en sysselsättning inom socialpsykiatrin. Här återvinns, återbrukas och återskapas allt man kan tänka sig och lite till.

Slå en lov i de omkring 1 500 kvadratmeter stora lokalerna på Sallerupsvägen 140 i östra Malmö och du hittar hållbarhet i nästan varje detalj. Bruksvaror, hantverk och inredning finns till försäljning i butiken – vars inredning till största delen består av återbrukat material. På nästan all annan ledig yta trängs alla tänkbara material som ska få nytt liv i deltagarnas kreativa händer.

– Mat, kläder och transporter är några av de områden där vi människor gör störst ekologiska fotavtryck så det fokuserar vi mycket på. Om vi till exempel lyckas återbruka åtta soffor i år skulle det innebära hela två ton mindre koldioxid i atmosfären under ett år. Det motsvarar den mängd som Naturvårdverket rekommenderar varje person att hålla sig till. Och det är bara åtta soffor! säger Emma Forsberg, som är sektionschef för Handkraft och fortsätter:

– Men mycket ligger i de små insatserna som att stänga av strykjärnet och släcka lamporna mitt på dagen. Eller att servera vegetariskt och minska matsvinnet i vårt eget kök. De flesta av våra verkstäder är noggranna med att ge en introduktion i kretsloppstänkandet redan när man kommer som ny deltagare, det blir naturligt att tänka på det i sin egen vardag sedan, säger Emma.

Att säga att hållbarhet löper som en röd tråd i verksamheten är en underdrift. I snickeriet rengörs målarredskap i ekologisk matolja, såpa och vatten och det finns en egen miljöstation för att till exempel ta hand om kemiskt avfall, batterier och färgpatroner. I textilateljén lappas och lagas det mesta och gamla kläder lever vidare i nya produkter som till exempel laptopväskor gjorda i jeanstyg. I cykelverkstaden lagas allt som går att laga på en cykel eller så tas det till miljöstationen. Mediaverkstaden, som trycker visitkort och andra pappersprodukter på beställning, utnyttjar till 95 procent återanvända wellpappkartonger och levererar mestadels fossilfritt på cykel. Och husets egen återbruksverkstad, Kreativiteten, går runt i hela huset och räddar saker från att köras till soptippen – eller tar en tur på stan eller till grannar för att samla saker som skänks eller samlar damm i övergivna industrilokaler.

Och så där fortsätter det; huset bildar liksom ett kretslopp i sig själv.

– När snickeriet tar hem färg till sina beställningar blir det ofta en slatt över i burken som står och torkar. Den kan vi använda till en liten hylla eller låda. Vi blandar ibland olika nyanser av flera slattar så det räcker till mer och för att vi ska använda upp innan den torkar. Kreativiteten har köpt hem pigment för att kunna justera färgen till säljbara nyanser, säger Emma.

Hon berättar att handkraft har blåst liv i traditionella ytbehandlingsmetoder med så udda ingredienser som kaffesump, ägg och gurkmeja.

– Vår verkstad Kreativiteten vill fortsätta lära sig mer om det. Gamla hantverksmetoder kräver mer tid – och tid har vi verkligen eftersom vår verksamhet handlar om att ge en meningsfull sysselsättning i lugnt tempo. Det om något kan väl omsorgen i ett gammalt hantverk bidra till, säger Emma.

Stearin och äggkartong bildar en billig och effektiv braständare.

Återvinning och återbruk är inte bara att ge nytt liv åt gamla prylar. Ett kretsloppstänkande handlar lika mycket om att använda befintliga resurser för att underlätta i människors vardag.

– Mycket här handlar om miljön men vi arbetar även för social och ekonomisk hållbarhet. Vi har till exempel ett gym med gamla men fullt fungerande maskiner för dem som inte har råd med gymkort och vi samarbetar med IKEA så att varor som de annars hade kasserats i stället kan ges till personer med ekonomiskt bistånd, säger Emma.

Om Handkraft

Handkraft är en sysselsättning inom socialpsykiatrin i Malmös stad som arbetar målmedvetet med stadens klimat- och miljömål. Sedan 1995 huserar man i en gammal industrilokal på Sallerupsvägen där det finns snickeri, textilateljé, cykelverkstad, mediaverkstad, återbruksverkstaden Kreativiteten, kök och matsal samt en butik som säljer bruks- och hantverksföremålen till allmänheten. Omkring 120 personer deltar regelbundet i verksamheten.

Så bidrar insatsen till Malmö och planeten

Att Handkraft återvinner, återbrukar och återskapar bidrar till flera av våra miljö- och klimatmål, bland annat mål 12 som handlar om att minimera avfall genom att produkter används fullt ut, om möjligt återanvänds, och slutligen återvinns.

sv