En urban äng anlades på Skeppsbrokajen
Sommaren 2020 fick Skeppsbrokajen i centrala Malmö ett ovanligt grönt inslag i stadsmiljön i form av en urban äng.
Skeppsbrokajen är en del i Nyhamnsområdet som anpassas för att användas under tiden området planeras och byggs. Det kallas mellananvändning när en yta tas i bruk genom tillfälliga aktiviteter och gestaltningar, till exempel med sittytor och växter. Skeppsbrokajen kommer så småningom att bli ett grönt promenad- och cykelstråk i den framväxande stadsdelen Nyhamnen.
Mellananvändningen ger möjlighet att testa olika lösningar i dialog med medborgarna, lösningar som i sin tur kan ge kunskap och bidra till arbetet med den permanenta utformningen. De urbana ängarna är en del av den första tillfälliga menllananvändningen av Skeppsbrokajen som kom på plats år 2020.
Från död asfalt till levande grönska mitt i staden
Syftet med testerna var att visa den potential som finns för att skapa höga biologiska värden på en annars död asfaltsyta, som tidigare var en parkeringsplats. Inom försöket testas 7 olika jordblandningar baserade på återvunnen sand och sten samt en restfraktion från grönkomposttillverkning, där biokol blandats in. Biokol fungerar som kolsänka och är ett sätt att låsa kol från atmosfären i jorden under mycket lång tid samtidigt som växtjordens vatten- och näringshållande kapacitet ökar.
När tiden för mellananvändning på Skeppsbrokajen är över, då fortsätter testet genom att flytta ängsjorden med frön till en ny plats, som förhoppningsvis även den kan få blomstra.
Ett lyckat försök att bygga vidare på i framtiden
Den initiala idén med att använda lättflyttade material föll väl ut. Det fungerade smidigt att anlägga ängen på platsen och planteringen började gro snabbt. Förhoppningsvis kommer ängen vara lätt att flytta till en ny plats när det blir aktuellt. Därtill har 3 av de 7 substratblandningarna har direkt gett en god etablering av ängsväxter trots den torra sommaren 2020. Fler slutsatser av etableringen kan först tas efter sommaren 2021.
Samarbete mellan olika aktörer gjorde testet möjligt
Den urbana ängen var ett samarbetsprojekt mellan Malmö stad och Rest till Bäst, ett innovationsprojekt finansierat av Vinnova.
Mellananvändning som metod
Att temporärt använda en plats för att testa nya idéer under tiden platsen inte bebyggs eller omvandlas är en ny metod för Malmö stad.
Så bidrar insatsen till Malmö och planeten
Den urbana ängen på Skeppsbrokajen bidrar till flera av våra miljö- och klimatmål, bland annat mål 9 som handlar om att öka den biologiska mångfalden.
Sidan senast uppdaterad: