Cykla mer
I Malmö går det att cykla nästan vart du än ska. Cykelbanorna i stan är tillsammans 500 kilometer långa!
Tips för att komma igång
- Om du inte har en egen cykel kan du smidigt hyra en från Malmö By Bikes stationer runt om i staden.
- Vill du köpa en cykel? Några gånger varje år har Malmö stad cykelauktioner med försäljning av cyklar som har varit felparkerade på kommunens mark och som därefter aldrig har blivit hämtade av sina ägare. Du får då möjligheten att köpa en cykel billigt.
- Skaffa en cykelhjälm och reflexer för att cykla säkert även när det är mörkt ute.
- Kolla in Cykelkartan för att hitta bra och säkra cykelvägar. I kartan kan du dessutom se var det finns pumpar, hyrcykelstationer, servicestationer och pendlingsstråk.
- Lär dig cykla om du inte redan kan. Det är aldrig för sent att börja cykla. Röda korset i Seved har gratis kurser för vuxna under vårsäsongen.
Cykel som livsstil
- Sälj bilen och köp en lådcykel eller en elcykel.
- Klä dig efter väder och sätt dubbdäck på cykeln under vinterhalvåret – i Malmö går det med rätt utrustning att cykla de allra flesta av årets dagar!
- Tävla mot andra arbetsplatser! Prata ihop dig med kollegorna och anmäl er arbetsplats till den nationella plattformen Cykelvänligast. Där finns inspiration och stöd för arbetsplatser som vill göra det lätt för medarbetare att välja cykeln – dessutom kan ni tävla mot andra arbetsplatser i Sverige om vilken arbetsplats som cyklar mest.
Vinster med att cykla mer
Vinster för klimatet
Hälften av Malmöbornas bilresor är kortare än fem kilometer. Om alla som kan, istället skulle cykla, skulle våra resor få en minimal påverkan på miljön – och bli ett stort steg för klimatomställningen. Mer cykling bidrar även till renare luft, mindre buller och en mer trivsam stadsmiljö.
Så stor blir klimatinsatsen:
- För varje mil som du cyklar istället för att åka bil har du sparat två kilo koldioxidekvivalenter*.
- Du gör också en insats för andra Malmöbor – speciellt barn och utsatta grupper – genom att minska mängden skadliga partiklar i stadsluften.
- På en parkeringsplats för en bil får det plats 20 cyklar. Med cykel bidrar du alltså till mer svängrum och plats i staden.
*Koldioxidekvivalenter är ett begrepp för att prata om, och jämföra, de gaser som påverkar vårt klimat. Metan och lustgas räknas om till koldioxid.
Vinster för plånboken
Genom att välja cykeln kan du spara hundralappar, om inte tusenlappar, varje månad. En Sifo-undersökning beställd av KVD Bilpriser har visat att en femtedel av alla bilägare underskattar vad bilen kostar med flera tusen kronor i månaden.
En mellanstor bil kostar runt 3 000 till 4 000 kronor i månaden att äga, medan en vanlig cykel kostar mellan 500 och 3 000 kronor att köpa en enda gång och sedan är mycket billig i underhåll.
I snitt och över ett år är det 2-3 gånger dyrare att äga och köra bil jämfört med att gå, cykla och åka kollektivtrafik.
Vinster för hälsan
På cykeln får du gratis motion och frisk luft. Tre timmars cykling i veckan kan minska risken för att drabbas av cancer och hjärtsjukdomar med 50 procent, enligt forskning som lyfts fram av SVT.
Lena cyklar för hälsan och klimatet
Detta är min första elcykel och jag måste säga att det känns riktigt lyxigt att glida runt på en sprillans ny hoj, säger Lena, som cyklar till jobbet i Malmö. Min intention är att mer sällan använda bilen för turer i stan, utan i stället ta min elcykel. Där kommer jag nog att kunna banta koldioxid och samtidigt tanka D-vitamin och frisk luft.
Bild högst upp på sidan: Claudio Schwarz via Unsplash