Utlysningar av stöd för er omställning
Ett flertal EU-program och nationella program utlyser medel för insatser inom exempelvis innovation, energi, cirkulär ekonomi och klimatanpassning. Både ideella organisationer, företag, offentlig sektor och andra aktörer kan söka beroende på program och utlysning. Här listar vi relevanta utlysningar.
EU-bidrag
Struktur- och investeringsfonder
Regionalfondsprogrammet för Skåne Blekinge
Regionalfondsprogrammet för Skåne Blekinge ska bidra till att stärka den regionala kapaciteten genom att öka produktivitet och innovation och genom att fokusera på hållbarhet. Utlysningarna inom programmet handlar bland annat om att stärka små och medelstora företags konkurrenskraft, energieffektivisering, att främja förnybar energi, att utveckla innovationsförmågan och om cirkulär ekonomi. EU-stödet är 40 procent.
Interreg South Baltic
Interreg South Baltic, ett transnationellt samarbetsprogram för länderna runt södra Östersjön, handlar om digitalisering, innovation och internationalisering, hållbar energiomställning, hållbar vattenförvaltning, cirkulär ekonomi, innovation och hållbar utveckling
för besöksnäring samt stärkt kapacitet för gränsöverskridande samarbete. EU stödet uppgår till 80 procent. Denna programperiods (2021-2027) sista utlysning planeras till december 2024.
Stöd hos Innovationsfonden
Innovationsfonden finansierar kommersiell demonstration av koldioxidsnål teknik, inklusive CCU (carbon capture and utilisation), CCS (carbon capture and storage), innovativ förnybar energiproduktion och koldioxidsnål teknik i energiintensiva industrier. Innovationsfonden fokuserar på innovativ teknik och flaggskeppsprojekt inom Europa som kan åstadkomma betydande utsläppsminskningar. Det är företag som kan söka. Innovationsfonden stöder mellan 60 % och 100 % beroende på ansökningsomgång.
Interreg Baltic Sea Region
Interreg Baltic Sea Region är ett transnationellt samarbetsprogram mellan länderna runt Östersjön. Målsättningen är att stärka territoriell utveckling och samarbete för att bidra till en hållbar och innovativ Östersjöregion. Programmet verkar för motståndskraftiga ekonomier och samhällen, hållbara vatten och stärkta blå näringar. Inom programmet eftersträvas också mer klimatneutrala samhällen genom fokus på cirkulär ekonomi och ökad hållbarhet på energi- och transportområdet genom energiomställning och hållbar mobilitet. EU-stödet uppgår till 80 procent. Troligtvis kommer det dröja till nästa programperiod (2027) innan det kommer fler öppna utlysningar.
Sektorsprogram
Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerack
Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerack ger stöd till samarbetsprojekt som ger möjlighet för aktörer i Sverige, Norge och Danmark att tillsammans lösa gemensamma samhällsutmaningar. Programmet ger stöd till projekt inom insatsområdena Innovation och entreprenörskap som handlar om innovation med inriktning mot företag, Grön omställning som handlar om att främja användningen av förnybar energi, övergången till cirkulär ekonomi och förebyggande och hantering av klimatutmaningar, Transport och mobilitet som ska bidra till att området blir mer sammanbundet, hållbart, konkurrenskraftigt och attraktivt, samt Gränslös arbetsmarknad som omfattar aktiviteter som ska utveckla den gränsöverskridande arbetsmarknaden. EU-stödet uppgår till 60 procent. Två ansökningsomgångar är planerade för 2025, den första redan i januari.
Horisont Europas arbetsprogram
Inom Horisont Europas arbetsprogram för 2023/2024 finns öppna utlysningar inom exempelvis lågstörande renoveringsprocesser med integration av prefabricerade lösningar för energieffektiva byggnader, industrialisering av hållbara och cirkulära djupa renoveringsarbetsflöden, demonstrera potentialen hos Nature-Based Solutions och New European Bauhaus för att bidra till hållbara, inkluderande och motståndskraftiga livsrum och samhällen, innovationslabb för hållbara ekologiska livsmedel, cirkulära lösningar för textila värdekedjor genom innovativ sortering, återvinning och design för återvinning samt ökad cirkularitet i plastens värdekedjor. Många utlysningar stänger under tidig höst 2024, men några är öppna till februari 2025.
Region Skånes planeringsbidrag för fler ansökningar till Horisont Europa
Region Skåne har ett planeringsbidrag för fler skånska ansökningar till Horisont Europa. Ansökningar tas emot löpande med uppehåll 15 juni–15 augusti och 15 december–15 januari.
Bidrag till miljö, klimat och naturprojekt från LIFE
LIFE är EU:s miljöprogram med målet att genomföra EU:s miljömål. Programmet syftar till att främja aktiviteter inom natur och biodiversifiering; cirkulär ekonomi och livskvalitet; samt anpassning till klimatförändringarna och ren energiomställning. Varje år finns det en ansökningsomgång. Oftast öppnar ansökningsomgången under våren och stänger efter sommaren. När ansökningsomgången öppnar publiceras också årets prioriteringar för varje delprogram.
Nationella medel
Finansiering från Vinnova
Från våren 2024 finns fem program inom det så kallade Impact Innovation, som drivs av myndigheterna Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Fler program kommer att komma framöver. Programmen har utlysningar, utbildningar och annat inom sina respektive teman och riktar sig i många fall bl a till företag. Nedan beskrivs de fyra som är intressantast för näringslivsaktörer.
Net Zero Industry riktar sig till tillverkningsindustrin, framför allt de delar med stora utsläpp, och fokuserar på extrem resurseffektivitet och resiliens. Stödnivån kan variera mellan utlysningarna.
Swedish Metals & Minerals vill främja svensk utvinning av metaller och mineraler, och samtidigt förbättra metoderna för att minska miljöpåverkan. Stödnivån kan variera mellan utlysningarna.
Water Wise Societies syftar till att åstadkomma en systemomställning för hanteringen av vattenresurser och relaterad infrastruktur, så att vatten även i framtiden finns i rätt mängd och kvalitet. Stödnivån kan variera mellan utlysningarna.
ShiftSweden riktar sig främst till bygg- och transportsektorerna och vill åstadkomma tre skiften: att integrera byggd miljö och mobilitet till ett ekosystem, att skapa nya värden genom cirkulära affärsmodeller, och att skapa konkurrenskraftiga alternativ till enskilt bilresande. Programmet vill visa hur detta kan ske i hela landet på ett fossilfritt och resurssnålt sätt. Stödnivån kan variera mellan utlysningarna.
Stöd via Industriklivet
Innovationsmyndigheten Vinnovas erbjudanden om finansiering riktas till innovativa projekt som ger hållbara lösningar och stärker svensk konkurrenskraft. Aktörer från många sektorer kan söka, och ofta uppmuntras samarbete över sektorsgränser
Utlysning RE:Source
RE:Source är ett strategiskt innovationsprogram som finansierar projekt med fokus på hållbar materialanvändning. Flera olika branscher och innovationsområden finns representerade bland projekten. Projekten kan exempelvis vara av undersökande art, forskningsorienterade, testande eller mer marknadsnära, gemensamt är att projekten bidrar till hållbar resursanvändning. Projekt har till exempel handlat om cirkulär byggindustri, återtillverkning av möbler i offentlig miljö, industriell symbios, återanvändning av böcker samt att öka nyttjandegraden av kläder. Alla organisationer som kan bidra till mer hållbar resursanvändning och en mer cirkulär ekonomi kan söka. En utlysning är planerad att öppnas i slutet av 2024.
Utlysningar hos Naturvårdsverket
Klimatklivet är ett investeringsstöd som delas ut av Naturvårdsverket. Flera typer av aktörer, bl a företag, kan söka. Medel ges till fysiska investeringar med stor klimatnytta, som ska vara beräknade genom en klimatkalkyl i ansökningsskedet. Ingen medfinansiering krävs och det finns inga fastsatta gränser för belopp att söka, men kostnadsberäkningar behöver bifogas ansökan. Åtgärden måste leda till minskade utsläpp av växthusgaser, och inte ha kunnat genomföras utan stöd.
Ladda bilen är ett bidrag från Naturvårdsverket som ges till laddstationer vid bostäder och arbetsplatser. För laddstationer avsedda för allmänheten eller fordon som används inom den egna verksamheten hänvisas till Klimatklivet.
Utlysningar från Industriklivet hos Energimyndigheten
Industriklivet omfattar bidrag till projekt som har potential att bidra till ett eller flera av följande områden: att minska processindustrins utsläpp av växthusgaser som har ett direkt eller indirekt samband med processutsläppen, negativa utsläpp genom geologisk lagring av växthusgaser av biogent ursprung, klimatomställningen i samhället genom att tillämpa ny teknik eller andra innovativa lösningar inom industrin, så kallade strategiskt viktiga insatser inom industrin.
Projekttyper kan vara förstudier, pilot- och demonstrationsprojekt samt investeringar. Stödets storlek avgörs utifrån olika parametrar, det anges inga fasta belopp. Alla aktörer som kan bidra till Industriklivets syfte kan söka bidrag. Det kan till exempel vara, företag, offentlig sektor, universitet och högskolor eller institut.
Utlysningar hos Svenska institutet
SI Baltic Sea Neighbourhood Programme, handlagt av Svenska Institutet, är ett program som finansierar projekt i vilka svenska organisationer arbetar med gränsöverskridande utmaningar och möjligheter, exempelvis miljöfrågor, tillsammans med organisationer från EU-länderna runt Östersjön och länder i EU:s Östliga partnerskap. Projekt kan till exempel bygga nätverk och plattformar, utveckla och testa modeller och metoder, ge input till policy och strategi och bygga/sprida kunskap och kompetens. En juridisk person med säte i Sverige ska vara huvudsökande och ansvarig för projektets genomförande och rapportering. Ett partnerskap ska omfatta aktörer i minst tre länder. Huvudsökande och samarbetsorganisationer kan till exempel utgöras av icke-statliga organisationer, stiftelser, lokala myndigheter, regionala myndigheter, statliga myndigheter, lärosäten och forskningsinstitut, mellanstatliga organisationer, företag och näringslivsorganisationer.
Sidan senast uppdaterad: