Malmö stad
$left
$middle

Köp och sälj begagnat

I Malmö finns nästan allt att köpa begagnat. Köp ditt nya skåp av en granne på nätet, spendera en lördag i second hand-butiker eller starta en egen loppis till våren.

Tips för att komma igång

  • När det är dags att köpa något, ställ dig frågan om det går att köpa begagnat.
  • Kolla andrahands-sajter som Blocket, Facebook Marketplace och Tradera först när du nätshoppar! Där finns allt från verktyg till kläder i nyskick.
  • Vill du köpa en ny möbel? Kolla upp om du kan få tag på den via auktion. Möbler av kända och vanliga märken som säljs i de svenska butikerna dyker ofta upp på auktionssajter.
  • Kolla upp när det är dags för loppis i ditt område och anmäl dig som försäljare. Rensa ut saker du inte behöver, bestäm priser i förväg och var på plats tidigt på dagen.
  • Sälj saker som ändå står och skräpar på nätet (exempelvis dyrare kläder, större möbler och teknikprylar).
  • Starta en ny gårdsloppis i ditt kvarter.
  • Anordna en klädbytardag med vänner.

Malmötips

Det finns ett stort utbud av butiker för begagnade kläder och prylar i Malmö. Till exempel Swopshop, Kiddo, Mitt Möllan och Godsinlösen – (GIAB) i Staffanstorp.

Vinster med att köpa och sälja begagnat

Den största delen av klimatpåverkan från de kläder, skor och prylar vi köper uppstår vid tillverkningen. I genomsnitt sänker du klimatpåverkan med minst 80 procent när du väljer begagnat istället för nyproducerat.

En Malmöbo som väljer att köpa begagnade kläder, skor och prylar kan minska sin klimatpåverkan med upp till tio procent om året.

Att köpa begagnat är alltid en bättre affär. Det är mycket billigare och sakerna som säljs är ofta i princip i lika gott skick som när de var nya.

Genom att sälja vidare saker som du inte behöver längre, kan du tjäna extra pengar som du kanske inte ens tänkt på. Ofta när vi slänger saker är det bokstavligt talat att slänga pengar på tippen! Var femte pryl som hamnar på återvinningscentraler är i så pass gott skick att det går att sälja på en andrahandsmarknad, enligt organisationen Avfall Sverige.

Bild: Krisjanis Kazaks via Unsplash

sv