Malmö stad
$left
$middle

Klimat- och miljönätverk

Malmö stad deltar i olika nätverk för klimat och miljö, lokalt, nationellt och internationellt. Genom nätverken försöker Malmö stad ta del av kommande projekt och planer och föra dessa vidare till berörda förvaltningar och organisationer.

Här presenteras ett urval av de viktigaste nätverken för klimat- och miljöfrågor som Malmö stad är aktiv inom.

Malmö är diplomerad som en Fairtrade City – ett resultat av samverkan mellan Malmö stad och lokala aktörer. Målet är mer rättvis handel och ökad etisk konsumtion i hela kommunen. Genom att agera lokalt bidrar vi globalt.

Eurocities är ett nätverk av europeiska städer där man arbetar i olika tematiska forum. Eurocities Miljöforum (environmental committee) är ett aktivt och viktigt nätverk där många av Europas större städer deltar.

Hållbar Utveckling Skåne (UBC) är en partipolitiskt obunden ideell förening med syftet att främja dialogen mellan olika aktörer i regionen. Föreningen verkar för att utöka kontaktytorna och skapa nya mötesplatser för våra medlemmar och andra intresserade.

ICLEI är en global organisation (Local governments for sustainablity) för kommuner som arbetar aktivt med miljö och hållbar utveckling. ICLEI har stort inflytande i det internationella arbetet för hållbar utveckling.

Klimatkommunerna är ett nätverk för kommuner som arbetar aktivt med att minska utsläppen av växthusgaser. Syftet med nätverket är bland annat att sprida information, utbyta erfarenheter, ge stöd till ansökningar om pengar, samarbeta kring konkreta projekt och att visa nationella myndigheter på hinder och möjligheter i det lokala klimatarbete.

Leader är ett landsbygdsutvecklingsprogram från EU som har möjlighet att ge bidrag till utvecklingsprojekt. Leader bygger på partnerskap mellan kommuner, företag och ideella organisationer för att genomföra utvecklingsinriktade projekt utifrån en framtagen utvecklingsstrategi. Malmö stad deltar i Leader Söderslätt tillsammans med Skurup, Svedala, Trelleborg och Vellinge.

Hittills deltar representanter från Malmö i styrgruppen som beslutar om projektmedel, samt i referensgrupper och arbetsgrupper inom ett fåtal beviljade projekt, men planer finns på att hitta förvaltnings- och/eller kommunöverskridande projekt.

Miljösamverkan Skåne är ett samarbetsprojekt mellan Skånes kommuner, Kommunförbundet Skåne och Länsstyrelsen i Skåne län.

Malmö stad är medlem i Sustainable Business Hub. En klusterorganisation i södra Sverige med inriktning mot smarta hållbara städer. Verksamheten utgår från den ideella föreningen och dess medlemmar och drivs i ett aktiebolag som ägs av den ideella föreningen.

Malmö stad är medlem i Union of Baltic Cities. Miljöförvaltningen deltar 1-2 gånger per år på möten som anordnas av UBC:s miljökommitté samt i flera miljöprojekt som koordineras av UBC och får stöd av EU.

sv