
Färdplan för klimatsmart konsumtion
Vad vi äter, shoppar, hur vi bor, semestrar och förflyttar oss har en stor påverkan på hur utsläppen av växthusgaser ser ut i Malmö. Till 2030 ska Malmöbornas konsumtionsbaserade utsläpp halveras.
Hit ska vi
Varje Malmöbo orsakar genom sin konsumtion i genomsnitt 6,2 ton koldioxidekvivalenter om året. Målsättningen är att den siffran ska halveras till 3,1 ton år 2030, vilket är i linje med Parisavtalet. I de konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen ingår den klimatpåverkan som konsumtionen av varor och tjänster orsakar i Malmö, Sverige och andra länder. Det innebär att resorna vi gör utanför Malmö och kaffet vi dricker som odlats på andra håll i världen, också ingår.
Här är vi nu
- För Malmöbor kommer de största utsläppen från mat, flygresor, transporter, bostad och övrig konsumtion såsom kläder, inredning och rekreation.
- Utsläppsnivåerna skiljer sig mycket mellan olika områden i Malmö och följer i stort inkomstnivåerna.
- Flygresor visar störst variation – i Ribersborg är dessa utsläpp tio gånger högre än i Herrgården. Även utsläpp från boende och fritid ökar när totala utsläppsnivåer stiger.
- Konsumtionsbaserade utsläpp påverkas både av samhället och av individers val.
Detta behöver förändras
För att minska de konsumtionsbaserade utsläppen behövs en kombination av flera åtgärder, exempelvis lagstiftning och beteendeförändringar. Sammanfattning av viktiga åtgärder för att minska konsumtionsbaserade utsläpp i Malmö:
Öka mängden växtbaserad mat
- Öka andelen växtbaserad mat och minska matsvinnet.
- Gör det enklare för konsumenter att välja klimatsmart mat.
Dela och återbruka mera
- Skapa bättre förutsättningar för delningsekonomi.
- Underlätta återbruk och reparationer av möbler, kläder och skor.
Minska flygresorna
- Flytta resor från flyg till exempelvis tåg.
- Utöka utbudet av klimatsmarta resor och besöksmål lokalt.
Öka kunskapen
- Sprid kunskap om konsumtionsbaserade utsläpp och nödvändiga förändringar.
- Utveckla tydlig och engagerande kommunikation om klimatsmart konsumtion.
Involvera Malmöbor och lokala aktörer
- Samverka med Malmöbor och olika aktörer, som näringsliv och civilsamhälle, för att nå fler och göra insatser tillsammans.
Detta gör vi
Kommunens direkta rådighet över de konsumtionsbaserade utsläppen är begränsad. Däremot kan vi bidra genom att underlätta för Malmöbor att minska sina konsumtionsbaserade utsläpp. Vi kan också arbeta för ökad kunskap om konsumtionens klimatpåverkan och inspirera Malmöbor att göra hållbara val i sin vardag. Färdplanen för klimatsmart konsumtion pekar ut följande centrala områden som vi arbetar med för att minska de konsumtionsbaserade utsläppen.
Sprida kunskap
- Ta fram olika kunskapsmaterial. Bland annat finns malmo.se/klimatinsatser som lyfter fram 23 olika klimatinsatser som Malmöborna kan göra för att minska sina utsläpp, allt från snabba vardagstips till större livsstilsförändringar.
- Ta fram kommunikationskampanjer för att inspirera fler till klimatsmarta val i vardagen.
Ta fram analyser och kunskapsunderlag
- Samarbeta med Stockholm Environment Institute för att utveckla Konsumtionskompassen, ett verktyg som visar hur hushållens konsumtion påverkar klimatet på kommunal nivå.
- Ta fram analyser för att förstå vad en hållbar livsstil inom planetens gränser kan innebära.
Mer klimatsmart mat
- Uppmuntra vegetariska alternativ och minskat matsvinn vid större arrangemang i staden så som Malmöfestivalen.
- Driva en innovationsplattform som samlar aktörer från näringslivet och organisationer för att tillsammans utveckla framtidens hållbara livsmedelssystem.
Mer återbruk
- Låna ut fritidsutrustning till Malmöbor genom Fritidsbanken.
- Främja återbruk genom VA Syds Pop-up Retur.