Prioriterade områden i klimat- och miljöarbetet
Tio områden är prioriterade i arbetet att nå Malmös miljö- och klimatmål, där kraftfulla satsningar kan få stor effekt för miljön och klimatet, samtidigt som vi skapar fler samhällsvinster.
Cirkulär ekonomi
Malmö har höga ambitioner om att bli en cirkulär stad där vi utnyttjar de resurser vi redan har så länge som möjligt, till exempel byggmaterial.
Just nu arbetar Malmö stad med att etablera en resurshubb i Malmö, en ny arena för företag, verksamheter och entreprenörer som vill driva omställningen till ett mer cirkulärt Malmö. Resurshubben ska underlätta samverkan kring de lokala resursflöden som finns i Malmö - en verksamhets restresurser kan bli en värdefull resurs för någon annan.
Elförsörjning
Malmö ska försörjas av 100 procent förnybar och återvunnen energi 2030. Vi arbetar med en rad verktyg för att främja en mer hållbar energiförsörjning på lokal, regional, nationell och europeisk nivå, med tanke på att många beslut som påverkar energipolitiken fattas på dessa nivåer.
Analyser inom Malmös klimatarbete visar att det finns potential för kraftvärme, vind- och solkraft för att säkerställa en tryggare elförsörjning. Vi har identifierat prioriterade åtgärder, bland annat lämpliga områden för vindkraftsproduktion. Dessutom pågår det en rad insatser för att säkerställa ett hållbart energisystem i Malmö. Några exempel är 34 000 kvadratmeter solceller som placeras på Malmö stads fastigheter runt om i staden, energi- och klimatrådgivning för Malmöbor och en effektivisering av elanvändning i Malmö stads organisation.
Uppvärmning
Uppvärmning står för ungefär en tredjedel av de totala växthusgasutsläppen i Malmö, vilket gör att satsningar inom uppvärmning har en stor potential att kraftigt minska växthusgasutsläppen i Malmö. Ambitiösa satsningar planeras i Malmö. Bland de två största fjärrvärmeproducenterna Eon och Sysav, finns målsättningar om nettonollutsläpp 2035 respektive klimatpositiv verksamhet 2030. Infångning och lagring av koldioxid vid Sysavs kraftvärmeverk är avgörande för att nå Malmös klimatmål. För att minska växthusgasutsläppen kopplade till uppvärmning behövs också ökad utsortering av plast så att en mindre mängd hamnar i restavfallet som förbränns, samt utfasning av kvarvarande fossila bränslen i värmeproduktionen.
Hälsosam miljö
Våra aktiviteter i staden har en direkt inverkan på luftkvaliteten, ljudmiljön, vattenkvaliteten och övriga naturområden. Dessutom påverkar samhällets användning av kemikalier både vår jord, våra vattendrag och havet, vilket i sin tur har konsekvenser för människors och djurs hälsa.
För att minska den negativa påverkan på Malmöborna och skydda vårt djur- och naturliv arbetar vi aktivt med att inventera och minska användningen av farliga kemikalier i stadens verksamheter. Vi intensifierar även arbetet mot PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) och andra föroreningar i både mark och vatten. I samarbete med våra grannkommuner strävar vi efter att förbättra vattenkvaliteten i vattendragen och i Öresund. Malmö stads åtgärder för bättre luftkvalitet har redan gjort att vi når de svenska miljömålen, men vi fortsätter att arbeta för ännu renare luft.
Klimatanpassning
Skyfall, översvämningar och värmeböljor är exempel på effekter av klimatförändringar som kommer drabba Malmö oftare. För att minska kostnaderna och omfattningen av klimatets negativa påverkan behöver vi kraftigt minska våra utsläpp. Samtidigt behöver vi arbeta långsiktigt med att anpassa oss till ett förändrat klimat genom insatser i planering, beredskapsarbetet och befintlig stadsmiljö.
Vi arbetar med flera åtgärder för att stärka Malmös motståndskraft mot klimatförändringar. Det innefattar bland annat att integrera klimatanpassning i stadsplanering och utveckling, anpassa stadens fastighetsbestånd, och öka fastighetsägares kunskap om risker och ansvar. Vi fokuserar också på att etablera finansieringsmodeller och nya samarbetsformer för klimatanpassning mellan staden och privata aktörer. Dessutom arbetar vi för att säkerställa att Malmös jordbruksmark kan användas för matproduktion även i ett förändrat klimat.
Klimatneutralt byggande
2030 ska bygg- och anläggningssektorn i Malmö vara klimatneutral. Bygg- och anläggningssektorn står idag för en femtedel av Sveriges utsläpp. Ett klimatneutralt byggande, att organisera och planera klimatsmart och använda produkter med så lite klimatpåverkan som möjligt, är därför ett prioriterat område i Malmös klimatomställning.
Malmö stad och Malmös byggaktörer arbetar på flera plan för att uppnå ett klimatneutralt byggande till år 2030. Malmö stad stöttar LFM30 som är ett lokalt, branschdrivet initiativ för att skapa en geografisk spelplan som påskyndar bygg- och anläggningssektorns klimatomställning. LFM30 har drygt 200 anslutna aktörer från hela bygg- och anläggningsbranschen.
Klimatsmart konsumtion
Vad vi äter, shoppar, hur vi bor, semestrar och förflyttar oss har en stor påverkan på hur utsläppen av växthusgaser ser ut i Malmö. Varje Malmöbo orsakar genom sin konsumtion i genomsnitt 6,2 ton koldioxidekvivalenter om året. Målsättningen är att den siffran ska halveras till 3,1 ton år 2030, vilket är i linje med Parisavtalet.
Malmö stads möjligheter att minska klimatpåverkan från konsumtionen av varor och tjänster i Malmö är begränsad. Däremot kan vi bidra genom att göra det lättare för Malmöborna att göra hållbara val. Tillsammans med andra aktörer gör vi plats för fler i kollektivtrafiken och vi skapar fler möjligheter till delning av tjänster och varor för Malmöborna. Genom dialog sprider vi kunskap om konsumtionens klimatpåverkan och engagerar och inspirerar Malmöbor att göra hållbara val i sin vardag.
Mer natur
Grönare städer ger många fördelar för både människor och miljö. Närhet till grönområden är bra för människors hälsa. Dessutom bidrar träd och annan växtlighet till att stärka den biologiska mångfalden och gör staden mer motståndskraftig mot klimatförändringar.
Vi arbetar för att bevara och utveckla ett grönare Malmö med rik biologisk mångfald för alla som bor och verkar här. Det innebär bland annat att vi identifierar och åtgärdar bristområden för urban grönska ur ett sårbarhets- och rättviseperspektiv samt utvecklar insatser mot invasiva arter. Vi strävar också efter att stärka Malmöbornas delaktighet i planeringen, skötseln och utformningen av grönska.
Mobilitet
Malmö liksom andra städer står inför en stor omställning av hur vi rör och transporterar oss. Utvecklingen spelar en avgörande roll för att nå klimatmålen i Malmö.
I Malmö ska alla kunna ta sig fram på ett sätt som ger en låg klimatpåverkan. Marken ska användas effektivt och hållbara transportsätt ska prioriteras. Det ska vara självklart att gå, cykla och åka kollektivt. För att uppnå en hållbar mobilitet i ett växande Malmö gör vi bland annat insatser för att fler ska få plats att åka kollektivt, vi förbättrar tillgången till delade fordon och bygger ut laddinfrastrukturen.
Nettonollorganisation
Malmö stad ska vara en föregångare och behöver arbeta med organisationens egna utsläpp på ett effektivt sätt. Malmö stads organisation ska ha nettonollutsläpp 2030. För att uppnå målet om nettonollutsläpp ska vi så långt som möjligt minimera utsläppen från direkta och indirekta utsläppskällor. De kvarvarande utsläppen ska kompenseras med kolinlagring, som i största möjliga mån ska ske lokalt.
De största utsläppskällorna i Malmö stads organisation är bygg- och anläggning, kapitalvaror, lokalhyra, livsmedel, utbildningsmaterial och utskriftstjänster samt IT-hårdvara.
Sidan senast uppdaterad: