Malmö stad
$left
$middle

Välj närproducerat – men helst rätt producerat

Det finns fantastiska möjligheter att handla närproducerat och småskaligt i Malmö. Men det är minst lika viktigt att maten är odlad på rätt sätt, utan gifter och med schyssta villkor.

Tips för att komma igång

  • Välj ekologiskt och Fairtrade-märkt i butiken.
  • Välj bort färska matvaror som odlats i andra länder och har kort hållbarhet - till exempel färska sockerärtor och haricot verts när de inte är i säsong. De har oftast transporterats hit med flyg.
  • Handla på REKO-ring, Bondens marknad eller hos en lokal eko-odlare.

Vad betyder egentligen de olika märkningarna på livsmedel?

Medveten konsumtion har tagit fram en tabell över livsmedelsmärkningar som ger en bra översikt.

Skörda eget!

  • Plocka egen frukt, svamp och bär på allmän mark. Kolla noga så att du inte råkar äta något giftigt.
  • Börja odla din mat själv på balkongen, på gården, i trädgården eller på kolonilotten.
  • Gå med i en stadsodlingsgrupp eller ett odlingskollektiv

Vinster för klimatet med närproducerat

Genom att välja närproducerad mat bidrar du till lägre klimatpåverkan eftersom den inte behöver transporteras lika långt. Samtidigt utgör transporten bara en liten del av en matvaras klimatpåverkan. Därför kan det vara ännu viktigare hur den är producerad än var. Till exempel är en tomat odlad utomhus i Spanien inte nödvändigtvis sämre för klimatet än en växthusodlad tomat från Skåne. Det beror på att det kostar mycket energi att värma upp växthus.

Svenska varor som inte är ekologiskt odlade kan ibland även vara besprutade med ämnen som förgiftar närliggande natur och vattendrag. Beroende på vad som känns viktigast för dig, kan det därför ibland vara bättre att välja en ekologiskt odlad grönsak från ett annat land.

Allra bäst är det förstås om maten både kommer från Skåne och är odlad på ett sätt som är hållbart för klimatet och närmiljön.

Bild: Seb Reivers via Unsplash

sv