Malmö stad
$left
$middle

Om Klimatkontrakt Malmö

Klimatkontrakt Malmö är ett verktyg för att skapa gemensam kraftsamling i Malmös klimatomställning. En signering innebär att ditt företag, förening eller organisation bidrar med insatser för att främja omställningen till ett klimatneutralt Malmö och till att begränsa den globala uppvärmningen.

Malmö ska vara klimatneutralt 2030. För att lyckas måste vi öka takten i det lokala klimatarbetet. Alla aktörer i Malmö måste aktivt minska sina växthusgasutsläpp. Men ingen kan ta sig an utmaningen på egen hand. När offentliga verksamheter, föreningar, akademi och företag samverkar kan hela samhällets kapacitet tas tillvara. Det är bara då vi kan hitta gemensamma lösningar och förverkliga klimatomställningens alla möjligheter och mervärden.

I klimatkontraktet uttrycker parterna en gemensam viljeriktning att uppnå ett klimatneutralt Malmö 2030 och åtar sig att göra insatser och verka för att ställa om Malmö. Malmö stad åtar sig att fungera som möjliggörare genom att bland annat främja samverkan inom och mellan sektorer samt fatta kloka beslut och driva på den nationella och europeiska politiken så att vi i Malmö kan gå före.

Frågor och svar om Klimatkontrakt Malmö

Det betyder att de utsläpp som sker i Malmös geografiska område ska vara så små som möjligt 2030. De som är kvar kompenserar vi med hjälp av en kombination av kolsänkor och negativa utsläpp.

Klimatkontrakt Malmö är ett initiativ som lanserades för att Malmö ska nå klimatmålen utifrån insikten att ingen aktör kan ta sig an klimatutmaningen på egen hand.

När offentliga verksamheter, föreningar, akademi och företag samarbetar kan hela samhällets kapacitet tas tillvara. Det är då vi kan hitta gemensamma lösningar och tillsammans förverkliga klimatomställningens alla möjligheter och mervärden.

I bilagan till klimatkontraktet kan företag och föreningar peka på särskilt intressanta omställningsområden att samverka och kraftsamla kring.

Med utgångspunkt i den gemensamma klimatutmaningen och prioriterade omställningsområden faciliterar Malmö stad lokala samverkansarenor. Som klimatkontraktsaktör bjuds din organisation in att vara med att medverka till att dessa arenor blir relevanta och leder till konkreta förflyttningar i Malmös resa mot klimatneutralitet. Exempelvis genom att dela med er av erfarenheter och goda exempel, lyfta teman av intresse eller samarrangera workshops och studiebesök.

För varje prioriterat omställningsområde tar Malmö stad fram en färdplan som beskriver var Malmö befinner sig i relation till lokala klimatmål, vilka skiften som krävs för att nå dit och inom vilka områden som kraftfulla åtgärder behövs. Till respektive färdplan kopplas konkreta aktiviteter från både Malmö stad och andra lokala aktörer. Färdplanerna aktualiseras årligen för att löpande visa vägen till klimatmålens uppfyllande. Detta sker som en del av ovan samverkansarenor och klimatkontraktsaktörer erbjuds aktivt medverka i aktualiseringsprocessen genom att exempelvis omvärldsbevaka, bygga kunskap och bidra med åtgärder.

Klimatkontrakt Malmö kan tecknas av företag, föreningar och andra organisationer som har verksamhet i Malmö. Aktörer som signerar arbetar i riktning mot ett klimatneutralt Malmö 2030 och en begränsning av den globala uppvärmningen.

Företag måste åta sig minst 5 (av totalt 40) klimatinsatser.

Föreningar måste välja minst ett av nedan åtagande:

  • Arbeta aktivt för att minimera föreningens egna klimatavtryck
  • Inspirera och stötta andra att minimera sina klimatavtryck
  • Relatera och utveckla föreningens syfte och verksamhet i förhållande till klimatfrågan
  • Samverka och agera med andra för att tillsammans driva klimatfrågor utifrån olika perspektiv

Malmö stad åtar sig att fungera som möjliggörare i klimatomställningen genom att bland annat:

  • facilitera och främja samverkan inom och mellan sektorer
  • erbjuda Malmö som testbädd för att hitta lösningar för dagens och morgondagens utmaningar
  • fatta kloka beslut som stöttar det lokala förenings- och näringslivets klimatarbete och bidragande i omställningen
  • driva på nationell och europeisk politik så att Malmö kan vara föregångare
  • arbeta systematiskt för att bli en klimatneutral organisation till 2030

Respektive företags och förenings åtagande kommer inte att följas upp, däremot utvärderas och utvecklas arbetet med Klimatkontrakt Malmö löpande.

Malmö stad har identifierat ett antal omställningsområden där kraftfulla insatser kan få stor effekt för både klimat och samhälle. De prioriterade omställningsområdena är: Nettonollorganisation, Klimatneutralt byggande, Elförsörjning, Uppvärmning, Cirkulär ekonomi, Mobilitet och Klimatsmart konsumtion.

Malmö ska vara en klimatneutral stad 2030. De geografiska utsläppen ska minska med 70 procent, de konsumtionsbaserade utsläppen ska vara på god väg till en hållbar nivå och Malmö stads organisation ska ha nettonollutsläpp. Malmö ska även försörjas med 100 procent förnybar eller återvunnen energi, ha ett hållbart mobilitetssystem samt ställa om till en mer cirkulär ekonomi.

sv