Köp mat i säsong
I Malmötrakten finns fantastiska möjligheter att äta mat som nyligen skördats på åkrarna och i naturen nära oss.
Tips för att komma igång
- Skriv ut en guide över vilka grönsaker som är i säsong och sätt på kylskåpet.
- Sök på internet efter recept med de varor som är i säsong just nu för att få inspiration, istället för att laga samma rätter året om.
- Välj kål, lök, morötter och potatis under vinterhalvåret.
- Fyll på med bär och grönt från frysdisken.
Säsongsguide för grönsaker
Skriv ut en guide över vilka grönsaker som är i säsong och sätt på kylskåpet.
Visste du att även fisk och kött har säsonger?
I Gårdsnäras säsongsguide kan du även se vilken fisk, skaldjur, kött och mejeriprodukter som är i säsong.
Ta vara på maten i säsong
- Sylta, safta, konservera och torka när det finns bär, frukt och grönsaker.
- Lär dig mjölksyra (fermentera) grönsaker för att förlänga hållbarheten på det som är i säsong.
- Lär dig mer om vilda, ätbara växter - kanske finns det massor av gratis, klimatneutral mat i ett naturområde nära dig?
Malmötips
Här kan du köpa mat i säsong direkt från producenterna!
Vinster med mat i säsong
Vinster för klimatet
När du väljer grönsaker, baljväxter och frukter som är i säsong minskar risken för att maten har odlats i energikrävande växthus eller transporterats med flyg. Då minskar också matens klimatavtryck. Att äta varor just när de skördas i vårt klimat är också ett sätt att minska matsvinnet av känsliga grönsaker och frukter.
Vinster för hälsan
När grödor är i säsong har de en hög koncentration av näringsämnen och vitaminer. Att köpa råvaror i säsong är dessutom ett bra sätt att få upp ögonen för nya grönsaker som du kanske inte skulle prova annars, och som kan ge en mer varierad kost.
Vinster för plånboken
Mat i säsong är ofta billigare – en win-win för dig och klimatet! Äter du sparris på våren och rotfrukter på hösten, istället för tvärt om, så kan du spara en rejäl slant.