Malmö stad
$left
$middle

Södervärn

Planeringen av nya Södervärn är i full gång. Här ska det bli bättre bussanslutningar, nya cykelbanor och ökad trivsel, med nya gång- och parkstråk och mer grönska. Mer Malmö åt alla!

Visionsbild av Södervärn

Just nu

VA SYD har startat sitt arbete med att byta ut gamla dricksvattenledningar vid Södervärn. Korsningen kommer att vara stängd för vanlig biltrafik, endast räddningsfordon och bussar får passera. Cykelvägar kommer att vara öppna.

De gator som påverkas är Bergsgatan, Södra Förstadsgatan, Carl Gustafs väg och Spårvägsgatan i anslutning till korsningen vid Södervärns busstorg.

Dricksvattenledningarna i området är gamla, den äldsta är från 1897. De behöver bytas ut för att hålla i många år framåt.

Fler kommande arbeten i närheten

Tillfälliga vattenavstängningar

VA Syd kan komma att höva stänga av vattnet vid något tillfälle. För att få information om när detta sker behöver du anmäla dig till deras sms-tjänst.

Vad ska byggas?

Malmö stads arbete

Arbetet på Södervärn är en av våra större infrastrukturprojekt och omfattar både terminalytan och närliggande gator. Ombyggnationen av Södervärns bussterminal innebär en del förändringar i trafiksystemet för buss, bilister, cyklister och fotgängare samt förbättringar i gatumiljön för att göra platsen grönare och mer trivsam att vistas på. Nedan ser du vilka förbättringar som görs.

Smidigare kollektiva resor

  • Hållplatserna på Södra Förstadsgatan vid Södervärn byggs om och förlängs för stadsbussar. Den nya hållplatsen på Södra Förstadsgatan ersätter hållplatsen på norra sidan av Carl Gustafs väg, vilket samlar busstrafiken och underlättar byten.
  • Linje 34 i norrgående riktning får en ny hållplats strax norr om korsningen vid Bergsgatan.
  • Bussutfarten till Södra Förstadsgatan stängs, och all regionbusstrafik kör ut via Spårvägsgatan. Terminalytan utökas österut, vilket ger fler busslinjer egna hållplatser, smidigare byten och bättre orientering för resenärerna.

Förbud mot vänstersväng till Carl Gustafs väg

  • Norrgående trafik på Södra Förstadsgatan kan inte längre svänga vänster mot Carl Gustafs väg, men kollektivtrafik och utryckningsfordon kan fortfarande göra det. Detta görs för att kunna prioritera busstrafiken.

Bättre för cyklister och gående

  • Vi sätter ut fler cykelparkeringar och bygger bättre cykelbanor vid Södervärn.
  • Claesgatan mellan Spårvägsgatan och Ahlmansgatan stängs för motortrafik och blir en gågata, vilket förlänger den befintliga gångfartsgatan på Claesgatan. Detta skapar en tydlig gångväg mellan Möllevångstorget och Södervärn.

Ett grönare och tryggare Södervärn

  • Hela Södervärns bussterminals gestaltning ses över och kommer bli mer grönt med fler träd och annan växtlighet.
  • Nya träd och växtbäddar runt terminalbyggnaden skapar trevliga vistelseplatser för resenärer.
  • För att göra Södervärn tryggare förbättras belysningen, och skärmtaken vid terminalbyggnaden tas bort.

VA Syds arbete

Dricksvattenledningarna i området är gamla, den äldsta från 1897, och i stort behov av förnyelse. Första delen i projektet vid Södervärn är att lägga nya dricksvattenledningar i korsningen Södra Förstadsgatan/Carl Gustafs väg/Spårvägsgatan.

När ska det byggas?

Planen är att Malmö stads arbete ska börja hösten 2029 och att arbetet ska vara klart 2032.

Varför ska det byggas?

Förnyelsen av Södervärns bussterminal är en del av resan mot en bättre stad för dagens och morgondagens Malmöbor. Vi är Sveriges snabbast växande storstad där fler resor kommer göras inom, till och från Malmö. Genom att göra mer plats åt hållbara färdmedel, så som kollektivtrafik, cykel och gång kan fler få tillgång till ett smartare resande samtidigt som vi minskar våra koldioxidutsläpp och trafikträngseln.

Samtidigt ger arbetet utrymme till andra viktiga kvalitéer, så som mer grönska, bättre belysning och promenadsstråk som kan öka tryggheten och trivseln i stadsrummet.

Mer Malmö åt alla

När vi bygger om vår stad kan det bli lite stökigt – vi vet. Då betyder din omväg allt. Så tack för att du förstår. Tillsammans skapar vi en hållbar stad med lika villkor för alla. Och vi är inte klara än.

sv