När Malmö växer blir det mer rörelse. Allt fler människor reser och fler varor transporteras till, i och från Malmö. För att kunna möta morgondagens behov behöver vi utveckla infrastrukturen på ett smart och hållbart sätt. Både i Malmö och vidare.
När Malmö växer blir det mer rörelse. Allt fler människor reser och fler varor transporteras till, i och från Malmö. För att kunna möta morgondagens behov behöver vi utveckla infrastrukturen på ett smart och hållbart sätt. Både i Malmö och vidare.
Självklart vill Malmö vara bäst på cykel. Därför är 6:e platsen i Global Bicycle Cities Index något vi är väldigt stolta över. Men framförallt vill vi att du ska känna att cykeln är det absolut bästa sättet att ta dig runt på i Malmö. Att det flyter på. Även om vi är en bra bit på vägen så finns det fortfarande saker kvar att utveckla. Och de vill vi utveckla tillsammans med dig som cyklist. Det är så Malmö blir bäst på cykel.
Hållbar mobilitet innebär att göra det möjligt för människor att resa, och varor att transporteras, på effektiva, tillgängliga och klimatsmarta sätt. Malmö stads mål är att öka resandet med kollektivtrafik och cykel och minska miljö- och klimatpåverkan.
Trafikchartern är en svenskdansk trafiköverenskommelse i Greater Copenhagen-samarbetet om hur vi tillsammans ska arbeta med framtidens infrastruktur i regionen.
Nu testar vi Pil - en ny vägvisare för fordon som vi delar med varandra. Bilpooler, hyrcyklar, elsparkcyklar och mer. Vårt mål är att där en pil finns ska du kunna hyra, parkera och växla mellan ett brett utbud av delningsfordon. Så att det blir enkelt att pila mellan jobb, skola, fritidsaktiviteter och hem igen.
Genom att samla Malmös delningsfordon på strategiska platser, i mobilitetshubbar, kan ett hållbart resande öka och behovet av att äga ett eget fordon minska. Under 2024 testar vi att bygga två hubbar i centrala Malmö.
Parkering och angöring på gemensamma ytor påverkar hur staden kan användas, upplevs och kan utvecklas. Styrdokumenten bestämmer hur stadens ytor ska användas, så att Malmö kan växa på ett hållbart sätt.
Stadsmiljön och trafiken behöver bli bättre anpassad för barn – så att de kan röra sig mer fritt. Med skolgator vill Malmö stad utforska metoder för att begränsa biltrafiken och öka trafiktryggheten på skolnära gator.
När vi blir en halvmiljonstad 2050 kommer fler resa kollektivt i, samt till och från Malmö. Nu satsar Malmö stad på att utveckla stadsbusslinjenätet, så att ännu fler kan resa tillsammans på ett smidigt och hållbart sätt.
När Malmö växer behöver infrastrukturen, allt från VA-ledningar till gator, hänga med. Därför förbereder vi många av stadens större gator, både ovan och under mark, för att kunna hantera fler som bor och reser här. Så bygger vi Mer Malmö åt alla.
Malmö stad samarbetar på olika sätt med VA Syd för att se till att vatten- och avloppsystemet utvecklas i takt med stadens växande behov.
Öresundsmetron är ett viktigt framtidsprojekt både för Sverige, Danmark och Europa. Metron hjälper till att säkra kommande behov av hållbara godstransporter och fjärrtågsförbindelser till och från kontinenten. Samtidigt främjas grön pendling och kollektivtrafik i Nordens största arbetsmarknadsregion.