Kulturljudzonen i Sofielund och NGBG
Sedan 2021 är en del av Sofielund en kulturljudzon där det tillåts bullra och låta mer än andra delar av staden. Arbetet med kulturljudzonen har sin grund i den medskapande festivalen NGBG, som anordnades första gången 2016. Målet med kulturljudzonen är att vara en dynamisk plats för kultur-, fritids- och näringsliv.
Vad är en kulturljudzon?
En kulturljudzon är ett område där verksamheter tillåts låta mer än vad som är normalt i andra delar av staden. I stadsdelen Sofielund har en sådan zon skapats för att stötta det lokala kulturlivet och skydda kreativa verksamheter som ofta riskerar att trängas ut.
Här kan fabriker, bilverkstäder och butiker samsas med replokaler, föreningar och nattklubbar – och alla har rätt att låta upp till 85 decibel. Detta överstiger de vanliga gränserna för buller, men aktörerna måste fortfarande hålla sig inom gränsen för inomhusbuller.
Skyddar kulturen i en växande stad
Malmö är en växande stad, och med ökad förtätning ökar också trycket på både bostäder och verksamheter. För att inte kulturlivet ska försvinna ut till stadens ytterkanter behövs platser där det finns utrymme för mer liv och ljud.
Genom inrättandet av en kulturljudzon i Sofielund vill Malmö stad främja en levande och dynamisk stad. Här kan det lokala kulturlivet fortsätta växa utan att riskera att bli bortträngda av bostadsbyggande eller strikta bullerregler.
En plats till för verksamheter och kulturutövare
Kulturljudzonen är en del av stadens planprogram för Sofielund, som beslutades hösten 2021. Här har staden planerat hur verksamheterna och kulturutövare ska kunna fortsätta låta utan att störa närliggande bostadsområden.
Ett avstånd på cirka 100 meter mellan kulturljudzonen och närmsta bostadshus har införts, vilket innebär att inga nya bostäder kommer byggas inom eller nära kulturljudzonen.
Festivalen NGBG
Den medskapande festivalen NGBG (som står för Norra Grängesbergsgatan) ger lokala aktörer möjlighet att ta plats och skapa liv i gaturummet. Festivalen blev startskottet för arbetet som ledde till en kulturljudzon.
Gatufesten startade 2016 och har växt till att fylla gatan med 500 programpunkter och 40 scener där lokala kulturutövare uppträder. Målet med gatufesten när den startade var att bryta utanförskap och bjuda in till medskapande i området.
Malmö stad fungerar som en möjliggörare för festivalen, istället för att vara en traditionell arrangör. Staden skapar utrymme och stöttar aktörer och deltagare för att tillsammans skapa en brokig helhet där alla kan bidra på sitt sätt.
Långsiktiga vinster med ett starkt kulturliv
Kulturljudzonen är en långsiktig satsning som ska bidra till Malmös fortsatta utveckling som en attraktiv och hållbar stad där även kulturen får ta plats. Planprogrammet för området sträcker sig till 2040, sedan behövs en ny plan för hur Sofielund ska utvecklas.
Genom att ge förutsättningar för kulturlivet att ta plats skapars fler möjligheter för verksamheter och kulturaktörer. Kulturljudzonen har också en viktig social funktion där olika typer av verksamheter och kulturutövare skapar en social inkludering och mångfald.
Sidan senast uppdaterad: