Malmö stad
$left
$middle

Sommargator- och torg

Under sommarhalvåret förvandlas vissa gator och torg och låter fotgängare och lokala verksamheter ta plats. Syftet är att utforska nya användningsområden för stadens gemensamma ytor och göra stadsmiljön mer inbjudande och trevlig att vistas i.

Gatorna och torgen förvandlas från april och pågår till och med oktober varje år. Förutom Sevedsplan som är sommartorg juni till september.

Under denna tid får grönska, bänkar, aktiviterer och uteserveringar större utrymme.

Fotgängare i fokus

På en sommargata prioriterar vi fotgängare. Ofta omvandlar vi dessa gator till gågator eller områden med gångfart, för att ge gående företräde i stadsmiljön.

Dialog en viktig pusselbit i arbetet

Malmö stad pratar regelbundet med de verksamheter, fastighetsägare och medborgare som berörs av sommargator- och torg. Det är viktigt för oss att de har möjlighet att delta i projektet och använda gaturummet.

Sommartorg i Malmö

Davidshallstorg sommartorg

April till oktober 2024 förvandlas Davidshallstorg till ett sommartorg. Detta innebär att bilparkeringar ersätts med en bilfri grön oas med fler sittplatser. Denna förändring möjliggör också större uteserveringar för de närbelägna restaurangerna. Gatorna längs med torget kommer att bli bilfria sommargator under samma period.

Torgets utformning är inspirerat av Malmöbornas egna idéer från en tidigare medborgardialog och syftar till att göra torget till en inbjudande mötesplats i hjärtat av Malmö. Försöket kommer att göras under tre år – det vill säga sommaren 2024-2026.

Sommartoget börjar etableras i slutet av mars och det kommer att bli invigning den 2 maj.

Sommartorg Sevedsplan

Från sommaren 2022 är Sevedsplan Malmö stads första sommartorg med fler möbler, somriga växter, belysning, konst, och en lummig trädgård med grillar. Sommartorget är på plats mellan 1 juni och 30 september.

Sommaren på Sevedstorg är unik i Malmö! Musik, konstskapande, lek och dans intar torget under sommarmånaderna 2024 då flera olika mindre festivaler anordnas på torget. En kalender för aktiviteterna kommer ut närmare sommaren. Alla aktiviteter är gratis!

Festivalerna organiseras av föreningar runt om torget som genom Malmö stads samverkansstöd möjliggör lokalt engagemang, möten mellan människor och föreningar samt en främjad gemenskap.

Sommartoget börjar etableras i slutet av maj, gatorna runt omkring torget blir som vanligt med undantag för några avstängningar i samband med aktiviteter på torget.

Sommargator i Malmö

Calesgatan som sommargata har fått flera stora växter och träd placerade på gatan tillsammans med bänkar.

Under sommaren blir Claesgatan grönare och får fler platser att sitta på. I år kommer gatan även att förlängas norrut mot Möllevångstorget. Tillsammans med lokala företag ordnar fastighetsbolaget Stena Fastigheter olika aktiviteter på gatan.

En utvärdering från Malmö stad visar att både besökare och företag på gatan uppskattar dessa förändringar. De upplever att gatan blivit mer välkomnande för fotgängare och föredrar en stadsmiljö som sätter gående i centrum.

Sommargata Friisgatan

Friisgatan blev Malmös första sommargata 2017. Sedan dess har det tillkommit större planteringar och fler sittplatser. Dessutom har restauranger och butiker fått breda ut sig på gatan med större uteserveringar och varuskyltning.

Hösten 2024 ska den del av Friisgatan som är en sommargata byggas om till en permanent gågata. Hela gatan kommer att få en ny utformning med fokus på fotgängare, folkliv och grönska.

Sommargata Kärleksgatan

Kärleksgatan har varit sommargata sedan 2020. Denna sträcka, som går från Davidshallstorg till Södra Förstadsgatan, blir då en plats för fotgängare med fokus på en trevlig stadsmiljö.

Gatan utrustas med extra sittplatser, träd och planteringar för att skapa en lugn och trivsam miljö.

Butiker och restauranger längs gatan kan också ansöka om att få använda mer utomhusyta för till exempel uteserveringar eller skylta sina varor.

Sommargata Ängelholmsgatan

Ängelholmsgatan blev vår andra sommargata 2018. Förslaget kom från verksamheter och boende på gatan. Sedan dess har Malmö stad lagt till mer grönska, nya sittplatser och förbättrat skyltningen.

Utvärdering har visat att boende och verksamheter gärna vill ha kvar sin sommargata.

Tidigare sommargator

Under sommarhalvåret 2022 blev Järnvägsgatan i Limhamn en sommargata. Detta var ett initiativ från föreningen På Limhamn, i samarbete med Malmö stad. Målet var att skapa en grönare och trevligare plats för alla. På Limhamn och lokala företag ordnade även olika aktiviteter på gatan.

Reaktionerna på sommargatan var blandade. Därför bestämdes det att Järnvägsgatan inte kommer att fortsätta vara sommargata.

Hur beslutades det om vad som blir en sommargata eller sommartorg?

Varje höst bestämmer politikerna i tekniska nämnden om det ska skapas nya sommargator eller förnya befintliga sommartorg. Förslag på nya sommargator bör helst komma från de som driver verksamheter, äger fastigheter eller bor längs den gata som föreslås.

Sommargatan/torget etableras först på prov och sedan görs en utvärdering som ligger till grund för om det ska bli fortsatt sommargata/torg.

Sidan senast uppdaterad:

sv