$left
$middle
En stad kan lysas upp på flera olika sätt. Dels genom vanlig gatubelysning, men även genom effektbelysning.

Ljussättning av staden

Ljusens roll i Malmö är mer än bara praktisk. Den förvandlar natten till en välkomnande miljö där varje gata och torg får sin egen karaktär. Den underlättar navigationen och skapar en känsla av trygghet. Samtidigt lyfter ljuset fram områdets unika personlighet.

Hållbar belysning skapar trygghet och karaktär

Malmö har investerat mycket för att bli en av de ledande ljusstäderna i Europa. Staden har satsat på effektfull belysning på flera platser och valt högkvalitativa armaturer och lampstolpar längs de största gatorna. Detta bidrar till en attraktiv och välbelyst stadsmiljö.

Det finns flera viktiga kriterier att utgå från vid ljussättning, till exempel ljusets stämningsskapande effekt. Det viktiga är inte alltid att utrymmet är upplyst, utan hur det är upplyst.

Målsättningar för ljussättningen i Malmö

I samband med Malmös stadsmiljöprogram och delprojektet "Stadens ljus", formulerades fyra huvudmål för stadens ljussättning.

Ljuset som vägvisare

Belysningen ska hjälpa invånarna att orientera sig. Ljussättningen skiljer sig mellan hårt trafikerade gator, kommersiella stråk och mindre villagator.

Ljus där det behövs

Inte alla områden behöver samma typ av belysning. Genom att fokusera ljuset där det behövs, exempelvis vid korsningar eller otrygga platser, kan uppmärksamheten riktas rätt.

Ljus där det är vackert

Ljussättning ska inte bara vara funktionell utan också försköna staden under dygnets mörka timmar. Det riktas särskild uppmärksamhet mot estetiskt betydelsefulla objekt som broar, fasader, konstverk och naturliga element.

Mörker där det behövs

För att uppskatta ljuset behöver vi mörker. Mörkret är nödvändigt som kontrast och för att framhäva ljusets effekt.

Ljuset bidrar till både estetik och trygghet

Det unika, det vackra i en plats, en bro, en fasad eller ett konstverk kan framhävas med hjälp av ljus. Korsningar och övergångsställen som behöver ljuset ur trygghetssynpunkt ljussätts utifrån det behovet.

Energisnåla lampor gör också att Malmö stad sänker sin energiförbrukning och bidrar till klimatomställningen.

Tillfällig ljussättning

Malmö stad har återkommande och tillfälliga ljussättningar i staden.

Under julen förskönas Malmös gator med skira ljusridåer, portaler och pampiga ljuskronor; och varje kväll kan det fantastiska marschallhavet beskådas på Gustav Adolfs torg.

Eftersom Malmö smyckas med nästan en halv miljon ljuspunkter kan man med fog kalla julen i Malmö för ljusets högtid.

Under Malmö: by LIGHT har olika stadsdelar förvandlats till en värld av ljus. Malmö: by LIGHT har bland annat anordnats runt Slottsparken, Drottningtorget, Gamla Väster och på Möllevången.

Konceptet föddes ur idén att flera olika yrkesgrupper behövde ha ett bättre samarbete kring ljussättning av den offentliga miljön. Malmö: by LIGHT blev en plattform för att driva utvecklingen framåt.

Med lekfulla, estetiska och pedagogiska ljussättningar förskönades stadsmiljön i olika delar av staden.

Stadens ljus har anordnats i Rosengård och Östra Sorgenfri.

Hur Malmö stad arbetar med trasig belysning i staden

Om någon ljuskälla i stadsmiljön går sönder får du gärna felanmäla det till Malmö stad. Tiden för reparation av trasig belysning varierar beroende på plats och prioriteringsgrad.

sv