Bebyggelse och utemiljöer
Malmö stad arbetar för att skapa och utveckla hållbara och attraktiva livsmiljöer i hela staden. Hus, gator, parker och torg ska utformas med omsorg, så att vi trivs och mår bra.
Malmö stad arbetar för att skapa och utveckla hållbara och attraktiva livsmiljöer i hela staden. Hus, gator, parker och torg ska utformas med omsorg, så att vi trivs och mår bra.
Arkitekttävlingar är ett bra sätt att säkerställa både hög arkitektonisk kvalitet och genomförbarhet i byggnadsprojekt. Här presenterar vi olika pågående, kommande och avslutade arkitekttävlingar i Malmö stads regi eller i samarbete med fastighetsägare och byggaktörer.
Arkitekturstaden Malmö är Malmö stads arkitekturprogram. Här beskriver vi Malmö stads ambitioner för hur de arkitektoniska kvaliteterna ska bevaras, stärkas och utvecklas i staden.
Ljus kan användas för att underlätta orienteringen i staden nattetid. Det kan skapa rum och riktningar och spela mellan ljus och mörker. Gator med olika dignitet och karaktär kan dessutom särskiljas genom en identitetsstärkande belysning. Genom belysning kan man även föreslå färdriktning över torg och platser.
Den utvalda mörkgröna färgen är en traditionell stadsfärg som använts länge på exempelvis kanalräcken och belysningsstolpar.
Malmö består till mer än hälften av hav och har en 43 kilometer lång kustlinje. Malmös hav och kust har en stor outnyttjad potential som går att dra mer nytta av och utveckla. Mycket görs redan idag – men det kan och måste göras ännu mer.
Mellananvändning handlar om att utnyttja platser som står inför stora förändringar, få dem att leva under planeringstiden och att användningen ska kunna påverka platsernas nya utformning.
Bostadsgårdarna är en del av Malmöbornas hem och en plats för lek och rörelse, för samvaro, för avkoppling, odling och grönska. Malmö stads riktlinjer för bostadsgårdar ger vägledning i hur bostadsgårdar ska användas och utformas för att bidra till Malmöbornas välbefinnande och känslan av trygghet.
Höga hus engagerar och märks. De har en stor påverkan på både närmiljön och bilden av Malmö. Malmö stads riktlinjer förtydligar vikten av att höga hus byggs på rätt plats, med hög kvalité och på ett klimatsmart sätt.
Att använda bottenvåningar i byggnader för olika verksamheter och funktioner bidrar till att göra staden intressant, stimulerande och trygg att vistas i. Malmö stads riktlinjer för bottenvåningar ger vägledning i hur bottenvåningar ska användas och utformas för att skapa attraktiva och levande stadsmiljöer.
Sommargator har funnits i Malmö sedan år 2017. Målet med sommargatorna är att hitta nya sätt att använda gaturummet på, och att skapa en mer trivsam stadsmiljö att vistas i. På sommargatorna har fotgängare och folkliv högsta prioritet. Sedan 2022 finns det även ett sommartorg.
Varje år delar Malmö stad ut Stadsbyggnadspriset för arkitektur och stadsbyggnad och Gröna Lansen priset för ett miljömässigt hållbart byggande.
Träd gör stor nytta för vår stad och dess invånare. Träden renar vår luft, skänker skugga vid värmeböljor, fångar regnvatten vid skyfall, tar upp och lagrar in koldioxid och utgör boplats för många fåglar och insekter. De ger oss också en grön och skön miljö för rekreation.