Skyfall
Skyfall är större regn som inte kan hanteras av dagvattensystemet och som innebär risker för liv, störningar på samhällsviktig verksamhet, allvarliga personella och materiella skador och skador på miljön.
För Malmö ska dimensionering av skyfallsåtgärder göras för ett 100-årsregn som varar i 6 timmar och men en klimatfaktor på 1,3.
Krav
Skyfall ska hanteras på ytan och om möjligt ledas undan till recipient. Befintliga skyfallsleder ska inte hindras och nya leder får inte skapas med vattenhastigheter eller nivåer som det innebär fara för människors liv.
En skyfallskanalys ska utföras för att bedöma konsekvensen av åtgärden. Jämförelse ska göras mellan befintlig situation och situationen efter planerat åtgärdsförslag för att säkerställa att åtgärden är lämplig och inte innebär oacceptabla konsekvenser.
Beroende på projektets natur och detaljnivå kan olika program användas som Mike+, Mike 21 eller Scalgo Live. Skyfallskartering för ett 100-års regn med klimatfrågor 1,3 över hela Malmö finns som Mike+-modell (med befintliga förhållanden), inklusive tillhörande modellbeskrivning finns att tillgå.
För känsliga områden, exempelvis instängda områden eller områden med samhällsviktiga funktioner som sjukhus, vattenverk mm, ska även konsekvensen av större regn än de med 100-års återkomsttid tas i beaktande.
Vid projektering handlar det framför allt om att utgå från den information som finns att tillgå. Vad säger detaljplanen eller förstudien? Om det inte finns någon information skall projektledaren svara på frågan om hur och i vilken omfattning skyfall ska hanteras.
För att säkerställa kraven med avseende på skyfall ska följande punkter uppfyllas:
- Bebyggelse ska inte skadas vid översvämning. Samhällsviktiga funktioner och golvnivåer ska ha en marginal till högsta vattennivån som uppstår vid skyfall.
- Tillgänglighet till nya byggnaders entréer.
- Framkomlighet till och från uppdragsområdet.
- Översvämningssituationen inom och utanför uppdragsområdet ska inte försämras på ett sätt som innebär risk för människor, att byggnader riskerar att skadas eller att framkomligheten minskar.
Det ska säkerställas att:
- Vatten ska inte stå mot byggnader.
- Det ska inte stå mer än 2 dm vatten på räddningsvägar för att säkerställa att räddningsfordon kan komma fram.
Riktlinjer
Skyfallsåtgärder bör genomföras på allmän platsmark, det vill säga på gator, torg och i parker. Men den allmänna platsmarken är inte tillräckligt för att Malmö ska kunna hantera ett 100-årsregn. Det krävs därför samordnade åtgärder på såväl kommunal som på privat mark.
Åtgärderna kan beskrivas som micro-, meso-, macro-, och ledningsnätslösningar.
Microlösningar
Microlösningar är åtgärder på tomtmark för att fördröja vatten innan det hamnar i det allmänna ledningsnätet. Här inkluderas småskaliga lösningar på villatomter eller något större lösningar på stora fastigheter för verksamheter eller flerfamiljshus.
Mesolösningar
Mesolösningar är mellanstora åtgärder på allmän platsmark som lokalt avlastar ledningsnätet. Här inkluderas lösningar som att fördröja vatten längs gator, på grönytor/kvartersparker, parkeringsplatser etc.
Macrolösningar
Macrolösningar är storskaliga lösningar i form av översvämningsytor och skyfallsvägar dimensionerade för att kunna samla upp och fördröja stora volymer vatten.
Skyfallskartering
Vägledning för skyfallskartering finns på MSB:s hemsida Vägledning för skyfallskartering.
Inspirationsbilder
Mesolösningar
Bilder på ränna för hantering av dagvatten med omkringliggande ytor för hantering av skyfall i södra Örestad och vegetationsytor med makadammagasin på Möllevången.
Makrolösningar
Inspirationsbilder på storskaliga lösningar dimensionerade för att kunna samla upp och fördröja stora volymer vatten.
Bilder på skyfallshantering på Scandiagade i Köpenhamn, dagvattendamm och grönyta i Dagvattenparken i Hyllie respektive nedsänkt fotbollsplan och dike med gångväg i Remiseparken, Amager. Det är även inspirationsbilder på åtgärder längs gator, på grönytor/kvartersparker etc för att fördröja vatten.
Kontakt för övergripande frågor om skyfall
För övergripande frågor om skyfall kontakta fastighets- och gatukontorets dagvatten- och skyfallssamordnare.
Sidan senast uppdaterad: