Dagvatten
Dagvatten är vanligt återkommande regn med upp till 20-års återkomsttid och som hanteras i dagvattensystemet.
Rening och fördröjning av dagvatten ska ske vid behov och där åtgärden gör sig bäst. Det kan krävas både storskaliga och småskaliga anläggningar för att klara kommunens åtagande för dagvatten.
Målet ska vara att bygga ett system som skapar förutsättningar för att VA-huvudmannen ska klara de krav som åligger dem under Lagen om allmänna vattentjänster. Men också förutsättningar för att nå regeringens etappmål för dagvatten, att nå god ekologisk och kemisk status i våra recipienter till 2027, ska kunna uppnås.
Sedan 2008 är VA Syd Malmö stads va-huvudman och ansvarar därmed för att hantera den erforderliga anläggningar som ingår i den allmänna va-anläggningen. Kvar på kommunen ligger ansvaret för dagvattenanläggningar som endast hanterar dagvatten från allmän platsmark.
Krav
Inför planering eller vid byggnation av öppna dagvattendammar ska följande dokument följas:
- Malmö stads dagvattenstrategi
- VA SYDs riktlinjer för utformning av öppna anläggningar
- VA SYDs Allmänna Bestämmelser för brukandet av den allmänna vatten- och avlopps-anläggningen (ABVA)
- Tilläggsbestämmelser till ABVA.
För senaste revidering av “Riktlinjer för utformning av öppna anläggningar” kontakta VA Syd.
ABVA samt tillägg till ABVA kan hämtas på VA Syds hemsida.
Frånsteg från Dagvattenstrategin är att dagvattenhanteringen ska ske på allmän platsmark.
Öppna dagvattenanläggningar ska utformas med släntlutningar som gör att det inte behöver sättas staket runt anläggningen. Växt- och artval anpassas efter de aktuella förutsättningarna.
Vid dimensionering och utformning av stadens dagvattenanläggningar gäller följande:
- Dimensionering och utformning av dagvattensystemet ska ske utifrån Svenskt Vattens publikationer P110 (Dimensionering av allmänna avloppsledningar), P104 (Nederbördsdata vid dimensionering och analys av avloppssystem) samt P105 (Hållbar dag- och dränvattenhantering).
- Dagvattenstrategi för Malmö och Ansvar för dagvatten skall följas.
- Vid beräkning av fördröjningsvolym ska återkomsttid enligt P110 användas samt den varaktighet som ger störst volym. Klimatfaktor 1,25 ska användas.
- Dagvattenavledning ska ske med självfall. Endast vid få undantag godkänns pumpning av dagvatten.
En bedömning av påverkan av om- eller nybyggnationen för recipienten ska göras. Klassificering av dagvatten kan behöva ske med hänsyn till dess föroreningsinnehåll samt klassificering av recipienter med hänsyn till deras känslighet för föroreningsutsläpp. Bedöms den innebära negativa konsekvenser för recipienten, eller vägdagvattnet enligt dagvattenstrategin bedöms behöva renas, ska förebyggande åtgärder för att begränsa föroreningsbelastningen på dagvattnet tas fram.
Mer information finns under avsnittet för vatten och avlopp.
Riktlinjer
Principer för öppna dagvattenanläggningar
Fördröjning av dagvatten bör i första hand ske i öppen anläggning i park eller på grönyta. Park bör vara den primära ytan för fördröjning för att ge gatans användning möjlighet att vara flexibel över tid. En öppen anläggning är att föredra eftersom den har en renande effekt och väl utformad och gestaltad kan den också bli en tillgång till platsen. En konstant vattenspegel kan lättare bidra till en upplevelse av lugn och kontemplation och dessa bör i så fall utformas med ett varierande vattendjup. Detta för att samtidigt skapa goda förutsättningar för ett rikt biologiskt liv.
Mer information finns under avsnittet Park- och grönyor - allmänt.
På Boverkets hemsida finns det mer information angående dagvattenhantering i projekt som är kopplade till plan- och bygglagen.
Inspirationsbilder på reningsanläggningar
Bilderna är bland annat från från Skeppsgatan, Neptunigatan och Toftanäs våtmark i Malmö.
Inspirationsbilder för fördröjning av regnvatten i gatumiljö finns under Vatten - Skyfall.
Strategidokument kopplade till dagvatten
Sidan senast uppdaterad: