$left
$middle

Boktips: Krig och kvinnor

Krig är ett hot mot människor och ett hot mot yttrandefrihet. Människor riskerar sina liv för att dokumentera krigets fasor och lögner. Här är några tips på böcker om krig och konflikter som är skrivna av kvinnor.

Anna Politkovskaya (1958-2006)

Anna Politkovskaya var en rysk politisk journalist, författare och människorättsaktivist. Hon gjorde sig känd genom att rapportera om politiska skeenden i Ryssland och det andra Tjetjenienkriget (1999-2005).

Anna Politkovskayas gärning

Trots många dödshot fortsatte Poitikovskaya att publicera sina artiklar om det andra Tjetjenienkriget i den ryska regimkritiska tidningen Novaya Gazeta. När hon 2001 undersökte klagomål från 90 tjetjenska familjer som hade blivit anhållna av militärer i den lilla bergsbyn Khattuni blev hon själv arresterad.

Under tiden som fängslad blev hon förhörd, slagen och förnedrad av de ryska trupperna. År 2004 blev hon förgiftad under en flygning när hon var på väg för att hjälpa till att försöka lösa ett gisslandrama på skolan Beslan.

I oktober 2006 blev hon ihjälskjuten i hissen utanför sin lägenhet i centrala Moskva efter att länge ha levt under en stark hotbild.

Svart omslag till bok med en svart-vit bild där personer korsar en gata.

Omslag till boken "A Small Corner of Hell" av Anna Politkovskaya.

Om boken "A Small Corner of Hell"

Politkovskayas bok om det tjetjenska kriget, "A Small Corner of Hell", visar konflikten från insidan. Politkovskaya berättar om vardagens fasor i ett liv mitt i kriget och undersöker hur det tjetjenska kriget har skadat det ryska samhället.

Mordet på Anna Politkovskaya är ett dystert bevis på den fara som journalister står inför när de drivs av att söka sanningen om krig och politik.

Samar Yazbek (1970- )

Samar Yazbek är en syrisk skribent, författare och journalist. Yazkbek är, utöver en profilerad författare, aktivist för mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter i Syrien.

2011 deltog hon i den 100 dagar långa revolten mot Assadregimen. Hon beskriver händelserna mellan mars och juli 2011 i den prisbelönte boken A woman in the crossfire: Diaries of the Syrian revolution (2012).

Samar Yazbeks gärning

Under revolten togs Yazbek in till ett säkerhetskontor i Damascus där hon blev misshandlad, trakasserad och fördömd som landsförrädare. Tillslut blev hon tvingad att lämna Syrien 2011. Sedan hon tvingades till exil har hon i hemlighet återvänt flera gånger till Syrien. Resorna resulterade bland annat i boken Resa in i tomheten (2015).

Omslag till boken "Resa in i tomheten: En Berättelse Från Syrien". Boken är beige med med en världskarta på i svart.

Omslag till boken "Resa in i tomheten: En Berättelse Från Syrien" av Samar Yazbek.

Om boken "Resa in i tomheten: En Berättelse Från Syrien"

"Resa in i tomheten: En Berättelse Från Syrien" är ett litterärt reportage och vittnesmål från krigets Syrien.

Författaren skildrar sina upplevelser av krigets realitet på ett sätt som inte lämnar någon oberörd.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv