$left
$middle

Fördjupningsmaterial till Välkommen till Sverige

Här kan du som privatperson, elev eller lärare få fördjupad information om de Vita bussarna och de människor som kom till Sverige genom aktionen. Ta del av livsöden och berättelser från både överlevande och hjälparbetare.

Rund cirkel med text VÄlkommen till Sverige inklistrat på svartvitt fotografi på en samling kvinnor.

De vita bussarna

Våren 1945, i slutet av andra världskriget, höll Tyskland på att förlora kriget. Storbritannien bombade landet dag och natt. Då genomförde Svenska Röda Korset en stor räddningsaktion med bussar för att hämta fångar ur de nazistiska koncentrationslägren. 

Livsöden

Berättelser av och om några av de överlevande som kom till Malmö med De vita bussarna samt personer som arbetade med räddningsaktionen.

Berättelser, körjournaler och dagböcker

Gösta Hallqvist

Gösta var befälhavare över 12 lastbilar från Internationella Röda Korset och chafför i aktionen med de Vita bussarna.

Foto på ett uppslag i en körjournal från de vita bussarna.

Gösta Hallqvists körjournal.

Zofia Maria Jankowska (1915-2011)

Zofia överlevde tiden i koncentrationslägren och har berättat om resan med Dödens tåg från lägret.

Sven Nilsson (1915-1989)

Sven kom från Småland och rekryterades till Vita bussarna från T4 i Hässleholm. Han körde buss 24. Även efter kriget arbetade Sven som busschaufför. Han berättade aldrig om vad han varit om, men 1945 skrev han dagbok.

Bertil Collin (1922-1988)

Bertil var furir och förste ställföreträdande gruppchef i fjärde plutonen, transportplutonen. Efter kriget arbetade Bertil som bankman. Under aktionen skrev Bertil krigsdagbok.

Erik Wiggo Ringman (1918-1945)

Erik deltog i expeditionen med de vita bussarna som chaufför fram till den 25 april 1945 då tragedin slog till. Av: Marie Magnusson, kusinbarnbarn, 2017.

Historiskt svartvitt foto. Kvinnor som packar Röda Korset-paket i Köpenhamn. Foto: Nationalmuseet (Danmark).

Foto: Nationalmuseet i Köpenhamn.

De Hvide busser - er du (med-)borger

Antologi om de Vita bussarna utgiven av Nationalmuseet i Danmark med bidrag från Malmö Museer. Antologin består av en rad artiklar om belyser problematiken omkring de Vita  bussarna både utifrån ett historiskt och ett samhällsvetenskapligt perspektiv.

Litteratur- och filmtips

Kontakta oss

sv