$left
$middle

Välkommen till Sverige

Tillfälliga ändringar

Båtlekrummet och barnmatsalen är tillfälligt stängda på grund av underhåll.

Under krigsslutet 1945 förvandlades Malmö museum från ett offentligt museum till en flyktingförläggning för de kvinnor och män som räddats ur nazismens koncentrationsläger genom Röda Korsets räddningsaktion De vita bussarna.

  • Slottet
  • Malmöhistoria

Om utställningen

I utställningen Välkommen till Sverige kan du se en av de bevarade vita bussarna som visas framför slottet Malmöhus. Du kan också besöka utställning som belyser museet som flyktingförläggning. Där lyfts livsöden, fotografier och föremål från flyktingarna och de som hjälpte till.

Museet som flyktingförläggning

Under några månader våren och sommaren 1945 stängde Malmö museum för allmänheten för att istället ta emot flykingar från nazisternas koncentrationsläger. Tusentals flyktingar kom till Malmö med de Vita bussarna, Svenska Röda Korsets räddningsaktion. Tiden på museet, från några dagar till flera månader, blev för många den första tiden i frihet efter lägren.

Den vita bussen

I slutskedet av andra världskriget fick Röda Korset i uppdrag att genomföra en aktion där människor räddades ur nazisternas fångläger. Den 8 mars 1945 var Röda Korset redo med en expedition som utgjordes av 250 personer, 75 fordon varav 36 bussar. Bussarna målades vita med röda kors på. På grund av detta har aktionen blivit känd som ”De vita bussarna”. En av dessa bussar finns bevarad på Malmö museum och står utanför entrén till Slottet.

Vår bild av Förintelsen

Vår bild av Förintelsen är ett filmprojekt som visas som en del av utställningen Välkommen till Sverige. Vår bild av Förintelsen innehåller flera kortfilmer gjorda av elever från S:t Petri gymnasieskola.

Personforskning

Söker du uppgifter om en person/anhörig som kom med Röda korsets vitabussaktion? Uppgifter om personer som kom till Sverige finns bevarade i olika myndighets- och föreningsarkiv.

Välkommen till Sverige hittar du på Slottet.

Slottet.

Utställningen nås endast via trappor.

Kontakta oss

Malmö museum

Telefon:
040-34 44 00
Postadress:
Malmö museum Malmö museum 205 80 Malmö
sv