Välkommen till Sverige
Under krigsslutet 1945 förvandlades Malmö museum från ett offentligt museum till en flyktingförläggning för de kvinnor och män som räddats ur nazismens koncentrationsläger genom Röda Korsets räddningsaktion De vita bussarna.
Om utställningen
I utställningen Välkommen till Sverige kan du se en av de bevarade vita bussarna som visas framför slottet Malmöhus. Du kan också besöka utställning som belyser museet som flyktingförläggning. Där lyfts livsöden, fotografier och föremål från flyktingarna och de som hjälpte till.
Museet som flyktingförläggning
Under några månader våren och sommaren 1945 stängde Malmö museum för allmänheten för att istället ta emot flykingar från nazisternas koncentrationsläger. Tusentals flyktingar kom till Malmö med de Vita bussarna, Svenska Röda Korsets räddningsaktion. Tiden på museet, från några dagar till flera månader, blev för många den första tiden i frihet efter lägren.
Den vita bussen
I slutskedet av andra världskriget fick Röda Korset i uppdrag att genomföra en aktion där människor räddades ur nazisternas fångläger. Den 8 mars 1945 var Röda Korset redo med en expedition som utgjordes av 250 personer, 75 fordon varav 36 bussar. Bussarna målades vita med röda kors på. På grund av detta har aktionen blivit känd som ”De vita bussarna”. En av dessa bussar finns bevarad på Malmö museum och står utanför entrén till Slottet.
Vår bild av Förintelsen
Vår bild av Förintelsen är ett filmprojekt som visas som en del av utställningen Välkommen till Sverige. Vår bild av Förintelsen innehåller flera kortfilmer gjorda av elever från S:t Petri gymnasieskola.
Läs vidare om filmen
Studieresa
Elever från S:t Petri gymnasieskola i Malmö åkte 2022 på studieresa till Krakow. Eleverna besökte bland annat stadens judiska kvarter, nazisternas judiska getto och koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.
Dokumentation blev film
Under resan dokumenterade eleverna sina upplevelser genom att filma lägrens utställningar och omgivningar. Eleverna fick sedan arbeta vidare med materialet och har gemensamt producerat flera kortfilmer om sina upplevelser och erfarenheter från besöket. Filmerna förmedlar ungdomarnas betraktelser om Förintelsens konsekvenser och kan ses i utställningen.
Personforskning
Söker du uppgifter om en person/anhörig som kom med Röda korsets vitabussaktion? Uppgifter om personer som kom till Sverige finns bevarade i olika myndighets- och föreningsarkiv.
Läs vidare om personforskning
Dessa förvaras på olika arkivinstitutioner i landet. Det kan även finnas dokument och bilder på museer och bibliotek.
Då informationen är utspridd och uppgifterna inte alltid är kompletta, måste man söka på flera håll. Ibland är det svårt att finna en person om namnet på den man söker inte stämmer överens med det namn som finns nedskrivet i dokumenten. Ibland kan även födelsedatum vara ett annat. En annan svårighet kan vara att det i dokumenten inte finns noterat vilka som kom med vilken räddningsinsats.
Materialet är inte digitaliserat, med några få undantag. Det betyder att du får kontakta eller besöka respektive institution för att få hjälp. I Riksarkivets arkivguide Källor till Invandringens historia 1840-
2000 finns information om vilka källor som finns.
Samarbete och finansiering
Välkommen till Sverige är ett utställningsprojekt i samarbete med Röda Korset, Rädda Barnen, Xenofilia, Judiska församlingen i Malmö, Auto Images och Sveriges Radio. Projektet medfinansierades av EU:s program ”Ett Europa för medborgarna” och med stöd från Malmös förskönings- och planteringsförening och Region Skåne.
Välkommen till Sverige hittar du på Slottet.
Utställningen nås endast via trappor.
Kontakta oss
Malmö museum
- E-post:
- malmomuseum@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 44 00
- Postadress:
- Malmö museum Malmö stad 205 80 Malmö
Sidan senast uppdaterad: