Forntiden
Forntiden är samlingsnamnet för stenåldern, bronsåldern och järnåldern tillsammans. Här kan du läsa om människorna som levde i Skåne långt före oss - och spåren de lämnade efter sig.
Forntiden är samlingsnamnet för stenåldern, bronsåldern och järnåldern tillsammans. Här kan du läsa om människorna som levde i Skåne långt före oss - och spåren de lämnade efter sig.
Skåne började befolkas för över 10 000 år sedan. Det är sent i jämförelse med många andra delar av världen. Det beror på att stora delar av Skåne var täckt av is fram till för ca 14 000 år sedan. Precis som stora delar av Nordeuropa.
Det är en hel del som kan berättas om forntiden. Mycket tack vare olika metoder för att hitta, datera och analysera upphittade fynd.
Många av sakerna vi använder idag har sett nästan likadana ut under tusentals år. Men ibland upptäcker vi nya sätt att använda dem på.
Under forntiden, liksom idag, signalerade hår, kläder och saker status och grupptillhörighet.
Regn eller sol, värme eller kyla. Människor har alltid behövt skydda sig och sina ägodelar från väder och vind men även från vilda djur och fiender.
Från rötter och nötter till svinafötter. Om mat, köksredskap, jakt, fiske, odling och matförvaring på forntiden.
I Malmöområdet finns många exempel på hur människor begravdes under forntiden.
I alla tider har sociala kontakter varit viktiga för mänskligheten. Ibland har kontakterna lett till oroligheter och sjukdomar, men oftast till utveckling och förnyelse. Både i form av nya redskap och material men även nya sätt att tänka och se på världen.
Om du vet vad du letar efter kan du hitta spår från forntiden ute i naturen.
Fynden i Hindbykärret, flintgruvorna i Ängdala, fest och hantverk i Almhov och de tre palissaderna.
När isen under den senaste istiden började smälta bort från de norra delarna av Europa, var havsnivån betydligt lägre än idag. Havsbotten har på flera håll kartlagts noga och dykare har hittat spår efter boplatser, redskap av flinta och ben och mänskliga kvarlevor.
Längtar du efter ett eget långhus? Det är bara att sätta igång. Men räkna med ungefär ett års arbete innan du är klar. Slarva inte när du bygger, huset ska hålla i minst 50 år!
Svåra begrepp för vanliga dödliga. Lär dig vad bland annat neolitisering, palissad och tutulus är för något.
Ingress