$left
$middle

Designklassiker

Många av sakerna vi använder idag har sett nästan likadana ut under tusentals år. Men ibland upptäcker vi nya sätt att använda dem på.

Foto från utställningen Ledtrådar.

När du hör ordet design tänker du kanske på modekläder
eller en snygg stol. Men faktum är att alla föremål omkring oss
är designade för att fylla en viss funktion. Kammen för att fixa håret, koppen för att dricka ur och yxan för att hugga med.

Kopp med knopp och en Kockumskopp

Det skiljer ungefär 2500 år mellan kopparna, men de liknar varandra både till storlek och utseende. Lagom mycket innehåll och en rundad form som passar bra i handen. Idag har många sin egen favoritkopp att dricka ur. Men hur var det på bronsåldern? Vilket förhållande hade människor till sina saker då? Fanns det något som kallades en älsklingskopp? Och vad fylldes den med innan det gick att få tag i kaffe och te?

Fästenålar

En fibula är ett dräktspänne av metall som var populärt under brons- och järnåldern. Säkerhetsnålen från idag påminner om en fibula fast med lite annorlunda konstruktion. Båda har samma funktion; att hålla ihop. Fibulan var multifunktionell. Den höll både samman kläderna och var dekorativ.

Knappen som skvallrar om vem du är?

Vem har använt dessa knappar? De till vänster har kanske burits av någon från bronsålderns övre samhällsskikt. De andra av ett Elvis Presley-fan.

Två kjolar med fransar, en gammal från forntiden och en nyare från nutid.

Snörkjolen på bilden bars av den så kallade Egtved-flickan som troligen begravdes sommaren 1370 f.Kr. Den riktiga kjolen och tröjan visas på Nationalmuseet i Köpenhamn. Foto: Roberto Fortuna og Kira Ursem/ Nationalmuseet.

38 centimeter kjol

En ung kvinna begravdes i en ekkista på Jylland i Danmark under bronsåldern. Hon bar en midjekort tröja av ull och en kjol av tvinnade ullsnören som räckte ner över låren. Många av dagens minikjolar är av samma längd, det vill säga 38 centimeter långa. Kanske hittade den i våra ögon moderna, korta kjolen redan sin ideala längd under bronsåldern?

Ullnål i trä.

Bennål från järnålder hittad i Svågertorp.

Nålar

Nålen har varit ett viktigt redskap genom tiderna. Den har behövts för att sy och laga; allt från kläder till segel, påsar och sår. Nålar har också använts för att göra saker vackrare. Broderade blusar fanns redan på bronsåldern.

De äldsta nålarna tillverkades av ben och horn från djur. Under årtusendenas lopp har nålar framställts av nymodigheter som metaller och plast. Idag finns nålar både till handsömnad och symaskiner. Färgglada nålar av aluminium är lätta att hitta, för den som håller på med ett avstressande handarbete.

Mönster

Schackrutiga golv. Rutiga tyger och kexchoklad. Rutan är ett inarbetat mönster idag. Under stenåldern var det populärt att dekorera krukor med rutor. Från järnåldern finns det bilder som föreställer människor i rutiga kläder, och på vikingaskepp med rutiga segel.

Pricken i en cirkel hade kanske sin glansperiod när det lilla redskapet att göra snoddar med, tinblbein, användes under tidig medeltid. Bestickserien Birka från sent 1900-tal har smyckats med samma motiv.

Kamma dig!

Snaggat, långt eller uppsatt i en speciell frisyr, - för att få till håret behöver vi ofta vara två. Det var särskilt viktigt innan speglar fanns. Från järnåldern finns många kammar bevarade, tack vare att de lagts ner i gravar. De kan ha använts för att reda ut håret, göra bena och hålla lössen borta. Även skäggen fick sig nog en omgång.

Pincett från forntiden och en nutida pincett.

Pincett

En blommig pincett kan locka fram tankar om hårstrån som borde plockas bort. I alla fall hos den som vill följa vissa ideal. Redan under antiken användes pincett för att göra kroppen kal.

Tunna armband

Kroppen är som gjord för att förändras på olika sätt. Det går att måla den,
tatuera in mönster och hänga olika saker på den. Både under forntiden och i vår nutid har smycken använts för att dra uppmärksamhet till armar och händer.

sv