Malmö stad
$left
$middle

Ledtrådar - stolphål, DNA och andra spår från forntiden

En ny basutställning om forntiden - stenålder, bronsålder och järnålder.

  • Slottet

Är stenåldern huggen i sten?

Vi har i skolan fått lära oss att efter istiden kom jägare till nuvarande Norden för att senare bli bofasta och börja odla. Men nya sensationella forskningsrön visar att människor förflyt­tade sig på helt andra sätt än vad vi hittills trott. Olika grupper kom till nuvarande Skåne med flera tusen års mellanrum. De hade med sig nya kunskaper och levnadssätt. Ättlingar till bönder som kom från Anatolien i Turkiet och till herdar från den ryska stäppen anslöt till jägarna.

Om utställningen

Utställningen handlar om dessa människor som levde här långt före oss och de spår de lämnade efter sig. Från äldsta stenålder för 14 000 år sedan fram till slutet av järnåldern för ungefär 1 000 år sedan. Trådar och paralleller dras till vår egen samtid.

Via teman som mat, kontakter, boende och döden får du veta om vardagslivet för människorna som levde under helt andra livsvillkor än dagens. Du får även veta hur vi kan veta det vi vet idag om forntiden. Men även om det vi inte kan ta reda på om denna tid och varför. Passa även på att se lite flärd och designklassiker som har sitt ursprung i forntiden.

Fördjupningsmaterial

Vi har tagit fram ett fördjupningsmaterial med texter, bilder och filmer som baseras på vår nya basutställning om forntiden. Här kan du läsa om människorna som levde i Skåne långt före oss - och spåren de lämnade efter sig. Passa på att lära dig mer om metoder för att hitta, datera och analysera arkeologiska fynd som knivar, växtdelar och skelett. 

Många av föremålen som visas i utställningen Ledtrådar är känsliga och kräver ett stabilt klimat avseende temperatur och relativ luftfuktighet för att bevaras. Därför har montrar och utställningsrummet anpassats med olika klimatsystem. Detta har skett med stöd från Malmö Förskönings- och Planteringsförening.

Ledtrådar kommer att visas på Slottet, en trappa upp, till höger.

Slottet

Kontakta oss

Malmö museum

Telefon:
040-34 44 00
Postadress:
Malmö museum Malmö stad 205 80 Malmö

Sidan senast uppdaterad:

sv